Vanredni lokalni izbori: Zemun, Voždovac, Kosjerić

Preliminarni rezultati: u opštini Voždovac vodi Koalicija za evropski Beograd, u Zemunu Srpska napredna stranka. Demokrate osvojile najviše glasova u Kosjeriću. Konačne rezultate opštinske izborne komisije saopštiće u ponedeljak do 20 časova.

Lista za evropski Voždovac osvojila je 32,14% glasova, potvrdio je sekretar Opštinske izborne komisije Voždovca Milan Bojović, na osnovu obrađenih glasačkih listića sa 26 od ukupno 82 biračka mesta u toj opštini.

SNS je osvojila 30,36%, Koalicija DSS, NS, NP 12,50%, Lista SPS-PUPS-JS 8,93%, SRS 7,14%, LDP 5,36% i Lista za toleranciju Rasim Ljajić 3,57%.

Na osnovu obrađenih glasova sa 30 biračkim mesta ili 25,42% biračkom tela, u opštini Zemun, najviše glasova osvojila je Srpska napredna stranka 31,89%.

Prema podacima Opštinske izoborne komisije Zemuna na drugom mestu je Lista za evropski Zemun sa 27,19%, slede SRS sa 12,07%, Koalicija SPS-PUPS-JS 7,01%, Koalicija DSS-NS-NP 6,83%.

Ostale stranke dobile su manje glasova a konačni rezultati biće saopštine sutra do 20 časova.

U Kosjeriću najviše glasova dobila je DS 26,6%, SNS 13,8%, NS 13,4%, DSS 13%, Koalicija SPS-PUPS-JS 12%, SPO 8,1%, G17 5,6% i LDP 4,35%.

Rezultati izbornih štabova stranaka

Prema  preliminarnim podacima iz SPS-a, u opštini Voždovac najviše glasova dobila je Koalicija za evropsku Voždovac, više od 30 odsto. Srpska napredna stranka manje od 30, dok su SRS i LDP po 6 do 7 odsto.

Kako je rekao Aleksandar Antić, u Zemunu najviše glasova dobila je Srpska napredna stranka, više od 30 odsto. Koalicija za evropski Zemun osvojila je manje od 30, SRS oko 10 odsto, dok za njima slede SPS, DSS, Pokret za Zemun i Lista za toleranciju.

Na osnovu obrađenih podataka sa 76, od ukupno 103 biračka mesta u Zemunu, Srpska radikalna stranka osvojila 11,19% glasova, rekao je potpredsednik SRS, Dragan Todorović.

Prema podacima SRS, najviše glasaova u Zemunu osvojila je SNS - 34,99%, dok je lista Za evropski Zemun osvojila 26,94% glasova.

Narodnjaci su dobili 6,95%, koalicija SPS-PUPS-JS - 6,59%, a Zemunski pokret Miša Krasić 4,34 % glasova birača.

LDP je osvojila 3,74%, Lista za toleranciju Rasima Ljajića u toj opštni osvojila je 2,08 %, a Pokret socijalista Aleksandra Vulina 1,25% glasova.

Todorović je rekao da na Voždovcu vodi Lista Za evropski Voždovac sa 29.77 % glasova, dok je SNS osvojila nešto manje 29,27 %.

Koalicija D S S-NS-NP osvojila je 11,82, Koalicija SPS-PUPS-JS 10,06%, LDP - 5,75%, a Lista za toleranciju 3,33% glasova Voždovčana.

Pokret socijalista Aleksadnra Vulina, Srbijanska narodna stranka i Srpska sloga osvojili su manje od jedan odsto glasova.

Zemun

Izlaznost građana Zemuna na vanredne lokalne izbore bila je 35,75 odsto upisanih birača.

Predsednik Vlade Mirko Cvetković izjavio je da je uveren da će Zemunci poverenje pokloniti ljudima koji mogu da reše najvitalnije lokalne probleme.

"Očekujem da će građani na vanrednim lokalnim izborima za opštinu Zemun prepoznati da je ta snaga u predstavnicima liste 'Za evropski Zemun'", rekao je Cvetković posle glasanja. Cvetković je svoje izborno pravo ostvario u Osnovnoj školi Sutjeska" u Zemunu.

Prvi na listi koalicije DSS-NS-NP Siniša Kovačević izjavio je da bi voleo da Zemun, posle vanrednih lokalnih izbora, povrati identitet.

Kandidat SRS za predsednika Opštine Zemun Stevo Dragišić izrazio je očekivanje da će građani Zemuna "glasati za svoju budućnost, pre svega, rukovodeći se iskustvom koje imaju sa svim političkim partijama koje su se kandidovale".

Potpredsednik Vlade i predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić izjavio je da se nada da će Zemunci, nakon dužeg vremena, promenti stare navike i poverenje ukazati ljudima koji će od Zemuna napraviti najlepšu opštinu prestonice. Krkobabić je glasao u Osnovnoj školi Svetozar Miletić".

Pravo glasa na vanrednim lokalnim izborima imalo je 152.174 Zemunaca.

Građani Zemuna glasali su na 103 biračka mesta. Na izborima je učestvovalo 10 izbornih lista. Opština Zemun ima 57 odbornika.

Od 2000. do 2004. godine na vlasti u toj opštini bio je DOS, a od 2004. do 2008. godine SRS uz podršku SPS-a i PSS-a.

Voždovac

Na Voždovcu glasalo je 32,5 odsto upisanih građana u birački spisak.

Ministar energetike Petar Škundrić izjavio je da od nove vlasti na Voždovcu očekuje da bude socijalno odgovorna i da efikasno odgovori na potrebe građana te opštine.

"Nadam se da će građani opštine Voždovac napraviti pravi izbor", rekao je Škundrić, koji je glasao na biračkom mestu br. 17 u Kačarskoj ulici.

Potpredsednik Nove Srbije Dubravka Filipovski rekla je da bi posle izbora, Voždovac trebalo da dobije ozbiljnu, odgovornu vlast, koja će raditi u interesu građana i kojoj će prioriteti građana biti na prvom mestu.

Kandidat SRS za predsednika Opštine Voždovac Marina Raguš rekla je da je prioritet radikala da građanima obezbede život dostojan čoveka.

Pravo glasa imalo je 148.500 građana Voždovca, koji su glasali na 82 glasačka mesta. Na izborima je učestvovalo 10 izbornih lista. Lokalni parlament Voždovca ima 56 odbornika.

U toj opštini do 5. marta na vlasti je bila Liga za evropski Voždovac u koaliciji sa SPS-om i LDP-om.

Kosjerić

Prema podacima Opštinske izborne komisije, na birališta je u toj opštini glasalo je 68 odsto upisanih birača. Opština Kosjerić ima 27 odbornika.

U Kosjeriću je bilo 30 glasačkih mesta, a u birački spisak te opštine upisano je 10.878 birača.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво