Ugljanin: Akcioni plan za manjine nepotpun i nelegitiman

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin uputio je pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kome izražava neslaganje i oštar protest zbog odluke Vlade da usvoji Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

Ugljanin je u pismu naveo da je "Bošnjacima bilo uskraćeno da učestvuju u izradi finalne verzije Akcionog plana", kao i da u njega nisu ugrađeni zahtevi i predlozi BNV, kao najvišeg predstavničkog tela Bošnjaka u Srbiji.

"O Akcionom planu se nije izjasnio ni Savet za manjine, tako da Akcioni plan nema potreban legitimitet sa aspekta Bošnjačkog nacionalnog veća", naveo je Ugljanin u pismu.

Dodao je da BNV usvajanje takvog Akcionog plana smatra "ugrožavanjem vitalnih interesa Bošnjaka u Srbiji, što je jasan pokazatelj da Vlada Srbije i ostali državni organi vode politiku otvorene netolerancije prema Bošnjacima".

"Tim činom Vlada Srbije iskazuje jasnu nameru da će prema Bošnjacima i u budućnosti voditi aktivnu politiku netolerancije, nebrige i onemogućavanja prava garantovanih Ustavom, zakonima i međunarodnim pravom", zaključio je Ugljanin.

Vlada Srbije usvojila je 3. marta Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, predviđen Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23 (pravosuđe i osnovna prava).

Predstavnici BNV-a bili su deo Radne grupe za izradu tog dokumenta, ali su je napustili u novembru prošle godine, navodeći da su predstavnici državnih organa ignorisali sve probleme i predloge Bošnjaka.

Oni su kasnije Radnoj grupi uputili niz izmena i dopuna Akcionog plana, ali one nisu usvojene.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво