Nikolić: Srbiji neophodan referendum o ulasku u NATO

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da bi Srbiji bio neophodan referendum o mogućem ulasku u NATO, ali da sumnja da bi građani to prihvatili. Nikolić je najavio da će status Centra u Nišu biti tema u razgovorima premijera Aleksandra Vučića i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, kao i njegovog sa Vladimirom Putinom.

"Odmah da vam kažem – nama nije neophodan referendum za raznorazne sporazume, ali o pitanju mogućeg ulaska u NATO, bio bi neophodan. Ja sam pristalica toga da to pitanje bude na referendumu, ali ono ne može da prođe", rekao je Nikolić u intervjuu ruskoj agenciji Tas.

Nikolić je naveo da u Srbiji nema dovoljno građana koji bi hteli da Srbija bude u vojnom savezu.

Rekao je da za Srbiju "ništa ne znači" to što će 10 ili 15 vojnika Alijanse, koji će raditi na pripremi za uništavanje oružja, imati diplomatski imunitet.

Prema njegovim rečima, Rusija je "propustila šansu" da pripadnici njenog humanitarnog centra u Nišu imaju isti status koji imaju NATO vojnici u Srbiji. "Kada smo sa Rusima potpisivali sporazum o uklanjanju mina, ruska strana je mogla da zatraži da ima isti status koji su SAD tražile za svoje građane, i Srbija bi ga sigurno dala", istakao je Nikolić.

"Videćemo šta ćemo sa tim centrom... Što se tiče statusa, imali smo jedan sporazum, koji je trebalo da bude ratifikovan, ali je tada propuštena mogućnost da bude ratifikovan. Sad ćemo videti. Nažalost, raspuštena je Skupština, Vlada više nema mogućnosti da ga potpiše, a parlament da ga ratifikuje", rekao je srpski predsednik.

Nikolić je najavio da će status Centra u Nišu biti tema u razgovorima premijera Aleksandra Vučića i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, kao i njegovog sa Putinom.

"Dogovorićemo se o tome i rešićemo sve, tako da ubedimo naše ruske partnere da nikada nećemo biti članica NATO-a. A onima iz NATO-a da kažemo: 'U čemu je problem? Ako imamo sa vama sporazum, zašto ga ne bismo imali sa ODKB ili direktno sa Rusijom?' To je znak neutralnosti. Ili ni sa kim sporazumi, ili sa svima", rekao je Nikolić, navodeći Organizaciju za kolektivnu bezbednost i saradnju koja je stvorena na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza.

Govoreći o predstojećoj poseti Moskvi, Nikolić je naveo da planira da se sretne sa predstavnicima "Ruskih železnica", da će razgovarati i o vojnoj industriji, o zajedničkim projektima, i "o tome šta još treba da se uradi da se pokažu neutralni vojni odnosi između Srbije i Rusije, koji već postoje sa NATO-om".

Srpski predsednik je rekao da trgovinsko-ekonomska saradnja dve zemlje nije dovoljno visoka, i da bi se moglo očekivati mnogo više. Naveo je da je razgovor sa Putinom usmeren na konkretne projekte, "koji su u fazi pregovora ili u fazi realizacije, o čemu su se dogovarali Međuvladina komisija, ministarstva, preduzeća.

Na pitanje kakvi su ljudski odnosi između njega i Putina, Nikolić je rekao da "ne zna šta Putin oseća prema njemu, ali da može da kaže šta on oseća prema Putinu". "Osećam potpuno otvoreno prijateljstvo, i takvo prijateljstvo da bih mogao da mu otkrijem svoje tajne, za koje bi mi bio potreban savet ili razumevanje. To je odnos razumevanja", rekao je predsednik Srbije.

Naveo je da dolazi u Moskvu da bi primio nagradu Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda za 2015. godinu, ali da "ne može sebi da predstavi da dođe u Moskvu a da ne zamoli za susret sa Putinom".

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 09. mar 2016, 08:04)
anonymous [neregistrovani]

Sporazum

kakav je Srbija potpisala sa NATOm treba potpisati i sa Rusima. On bi se to sad u Moskvi mogao oko toga dogovoriti.

(sreda, 09. mar 2016, 00:50)
anonymous [neregistrovani]

Referendum sad

a zasto bas sad jer mislite da bi za 5 godina narod mogao promeniti misljenje .Drugo referendum se ponavljaju od vlasti do vlasti tako da jedan referendum nece zapecatiti sudbijnu procesa.Ja mislim da bi trebalo prekinuti anti -nato kampanju u nasoj zemlji I pustiti narod sam da odluci bez sugerisanja jer Nato ili zapad nikada nece prestati da vuce Srbiju u savez nagradama ili sankcijama.

(utorak, 08. mar 2016, 21:19)
Nit se tera nit se vodi! [neregistrovani]

Referendum i,sta onda!?

EU i NATO idu u paketu!

(utorak, 08. mar 2016, 20:28)
anonymous [neregistrovani]

Pravi redosled

Srbiji je prvenstveno potreban referendum o ulasku u EU.

(utorak, 08. mar 2016, 18:41)
anonymous [neregistrovani]

Sve ostaje samo na prici

Zasto se zaista konacno ne odrzi taj referendum, vec se samo prica o njemu, a sporazumi sa NATO paktom se potpisuju jedan za drugim ? Ovakve price samo provociraju narod. Ako zaista zelite da cujete sta narod misli i zeli, raspisite referendum konacno i prestanite sa pricama sta bi bilo dobro, a sta ne.

(utorak, 08. mar 2016, 18:07)
milan lala [neregistrovani]

Neutralnost

E ovo sto sad govori predsednik Nikolic je ono sto vecina Srba u Srbiji i svetu zeli da cuje i podrzava.Ako smo neutralni e onda mora isti sporazum i sa ODKB / Rusija kao sa NATO, ili nikakv sporazum ni sa jednima.Ne moze se biti neutralan i davati privilegije jednoj strani.Ja sam za pravu neutralnost za istu saradnju sa obe strane.Bez obzira sta mislimo o NATO moramo saradjivali ali takvu saradnju zelimo i sa Rusiijom.Ako nam NATO vrati nase okupirano KIM imacemo onda daleko daleko bolju i iskrenu saradnju sa njima.Do tada moraju da znaju da ih posmatramo i dozivljavamo kao okupatore, a oni bi zelili da se takvo shvatanje njihove vojne alijanse u Srbíji kod Srba promeni.Zato neka NATO promeni svoj odnos prema Srbiji i Srbima, mi smo bili saveznici SAD u oba svtska rata nisu Srbi izdali Amerikance nego Amerikanci Srbe, neka o tome ipak razmisle, saveznik se ne izdaje tako je kod Srba uvek bilo kroz celu nasu istoriju.Podrska predsedniku Nikolicu za ovu izjavu no iskreno se nadam da ce ovo sto je rekao i u dela pretociti.

(utorak, 08. mar 2016, 17:24)
anonymous [neregistrovani]

Referendum sad

Referendum je osnovno demokratsko pravo građana Srbije i mora da se raspiše odmah i po pitanju saradnje sa NATO paktom i po pitanju saradnje sa BRIKS-om i vojskom Ruske Federacije!

(utorak, 08. mar 2016, 17:14)
anonymous [neregistrovani]

Ова тема излуђује

Одржите референдум и запечатирајте у Устав вољу народа који ће рећи једно велико НЕ у НАТО и затворите ту тему једном за сва времена.

(utorak, 08. mar 2016, 16:58)
anonymous [neregistrovani]

Slazem se

Nadam se da ce se ovaj predlog usvojiti u interesu svih nas.

(utorak, 08. mar 2016, 16:54)
anonymous [neregistrovani]

Srbiji je neophodan referendum

o izlasku iz ''Partnerstva za mir'' i savezništvu sa Rusijom!