Vučić za RTS: Proglasićemo stanje elementarne nepogode u ugroženim opštinama

Premijer Aleksandar Vučić rekao je za RTS da će biti proglašeno stanje elementarne nepogode u opštinama koje su pogođene poplavama i da će biti donet program za obnovu. Istakao je da su štete neuporedivo manje nego 2014. godine. Srbija je na dobrom putu, i stvorila je prave temelje, rekao je Vučić govoreći o ekonomskom samitu na Kopaoniku.

Vučić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da su timovi radili na tome da se pitanje obnove zakonski pokrije i poručio da su štete neuporedivo manje nego 2014. godine.

Kako je naveo, to je zbog manje razornosti ali i zbog toga što je nešto učinjeno na odbrani i što su napravljene obaloutvrde.

"Mislim da smo uspeli mnogo toga da uradimo", poručio je premijer.

Osvrnuo se i na ljudski nemar i ukazao da su na nekim mestima frižideri i šporeti rušili most. Takođe je naveo i da u odnosu na prošli put imovina nije osigurana u većoj meri. Aleksandar Vučić je naveo da će svi dobiti naknadu štete.

Kako je rekao, u Srbiji se stalno traže krivci i "uvek moramo da budemo kivni na nekoga, a nikada sebe ne pogledamo".

Rekao je da se postavlja pitanje da li su lokalne samouprave i preduzeća uradili sve što je trebalo, i ponovio je da je mnogo urađeno na obaloutvrdama i nasipima, ali da jedan deo nije urađen.

Osvrnuo se i na problem nelegalne gradnje na mestima gde ne bi trebalo da se podižu kuće, kao i na zapušene kanale.

Ukazao je da će država sve nadoknaditi iako to nije njena obaveza.

Kada je reč o ekonomskom forumu na Kopaoniku, premijer je rekao da svi priznaju da je Srbija značajno napredovala i stvorila prave temelje.

"Zahvalan sam svima koji su kritikovali i koji su znali da smo na dobrom putu", rekao je premijer.

Govoreći o racionalizaciji u javnom sektoru, Vučić je rekao: "Ne možete da tražite racionalizaciju i da nas napadate zbog otpuštanja. Jeste li za efikasnu ili neefikasnu upravu?", upitao je premijer.

Kako je naveo, ekonomisti na forumu nisu postavili to pitanje i zato im je zahvalan. Ukazao je i da su se svi saglasili da su postignuti dobri rezultati i da je potrebno da u budućnosti bude još bolje.

Rekao je i da će se Vlada boriti za radnike RTB-a i "Resavice".

"Ja nisam spreman da kažem da ćemo to lako pustiti niz vodu i boriću se žestoko da nađemo partnere za to i investitore", rekao je premijer.

Ukazao je i da je nivo investicija u 2015. bio dobar i da mora da bude još bolji u 2016.

Vučića brinu migrantska kriza i unutrašnja, nacionalna i regionalna stabilnost. Rekao je da se neki neodgovorno ponašaju i podsetio na "ekstremističke grupe koje nam govore da se otkačimo od evropskog broda".

"Mi 85 odsto robe izvozimo u EU i region, nećemo da pravimo bilo kakve kompromise. Mogu da izgubim izbore, ali da pravim kompromise sa onima koji pripadaju prošlosti, ne pada mi na pamet", poručio je Vučić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 08. mar 2016, 13:38)
anonymous [neregistrovani]

Није довољно само ванредно стање

Треба под хитно, одмах по престанку поплава покренути свеопште активности на уређивању свих иоле проблематичних водених токова. Све то мора бити координирано на највишем државном нивоу, чак и тамо где је то у надлежности локалне самоуправе, јер неко мора да упути народ како и шта локална самоуправа може и треба да ради - то се мора видети на делу. Ангажовати незапослену радну снагу ... и поштено им платити рад и уписати стаж. Не може се Влада вајкати да нема пара, јер за овакве пројекте се штампа новац! Тај новац сигурно не може подстаћи инфлацију, већ ће бити благотворан у свим областима друштвено-економског живота. Уосталом, сви ти трошкови су далеко мањи од надокнађивања штета и санација после сваке поплаве.