Udovički: Službenici na lokalu biće profesionalci

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički kaže da je cilj predloženog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave profesionalizacija i depolitizacija službenika na lokalnom nivou.

Obrazlažući predlog zakona u Skupštni Srbije, koja je danas svečano počela redovno prolećno zasedanje, Udovički je istakla da se odgovorna, funckcionalna i efikasna uprava ne može obezbediti samo jednim zakonom.

Prema njenim rečima, to je prvi korak i uslediće propisi koji će dopinositi usavršanju službenika i modernizaciji službi koje pružaju usluge građanima i upravljaju državnim resursima.

Kako je predloženo, novi propisi o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave primenjivaće se od 1. decembra 2016. godine.

Službenici će, kako je istakla Udovički, biti jedini profesionalci u upravi na lokalnom novou, a postojaće i nameštenici i funkcioneri.

"Postojaće jasni kriterijumi za zapošljavanje službenika, njihovo napredovanje na osnovu rezultata rada i usavršavanja", istakla je ministarka, dodajući da je predviđen konkurs i za zapošljavanje službenika na položaju da bi se izabrali najbolji kandidati.

Biće forimiran i Savet za stručna usvršavanja zaposlenih na lokalu.

Predlog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave predviđa uvođenje službeničkog sistema po ugledu na organe državne uprave, koji na državnom nivou funkcioniše od 2006. godine.

Predložena rešenja uvode niz novina, među kojima je Kadrovski plan, koji usvaja skupština opštine ili grada sa ciljem da se obezbedi planiranje kadrova i da se zapošljavanje ograniči na raspoloživa sredstva u budžetu.

Novina je i uvođenje detaljnog uređenja konkursnih postupaka zapošljavanja i obaveze ocenjivanja službenika po propisima za državne službenike, pošto se trenutno samo delimično uređuje konkursni postupak, a ocenjivanje je površno i retko se primenjuje.

Predlog zakona predviđa da upravom rukovode službenici na položaju i da u njoj rade službenici i nameštenici, određena radna mesta u autonomnim pokrajinama postaju položaji, a prvi put se otvara mogućnost postavljenja v. d. načelnika, koji trenutno ne postoji.

Novina je i unapređen disciplinski postupak, koji znatno podiže i odgovornost službenika.

Zakon (ne) uvodi departizaciju

Poslanici vladajuća koalicije najavili su da će podržati predlog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, jer uvodi profesionalnu upravu i departizaciju, dok je opozicija kritikovala odredbe tog zakona.

Generalno pozitivne ocene predloženih zakonskih odredbi u skupštinskoj raspravi dali su i poslanici Saveza vojvođanskih Mađara i albanske Partije za demokratsko delovanje, dok je Liga socijaldemorkata Vojvodine ukazala da su pojedine odredbe tog zakona svele Vojvodinu na jedinicu lokalne samouprave.

Predstavnik vladajuće Srpske napredne stranke Veroljub Arsić odbacio je kao "neozbiljne" primedbe opozicionih poslanika.

"Mislim da je zakon dobar... Ovu materiju trebalo je konačno rešiti jer u 99 odsto slučajeva građani svoja pravo zadovoljavaju pred organima lokalne samuprave", rekao je Arsić, najavivši da će naprednjaci glasati za taj zakon.

Pozitivne stavove o predloženom zakonu ima i Nova Srbija, čija je poslanica Dubravka Filipovski ocenila da je reč o važnom zakonu koji je preduslov za uspostavljanje moderne lokalne samouprave koja je u interesu svih građana.

Poslanička grupa Socijalističke partije Srbije nema ni jedan razlog da ne podrži predlog toga zakona, jer, kako je rekao poslanik te stranke Neđo Jovanović, on predstavlja "veliki iskorak u pravcu profesionalizacije svih službi i jednu vrstu otklona od politizacije".

Dobra rešenja u predlogu zakonu su i ona koja se vezuju za disciplinsku odgovornost i koja su postavljena izuzetno kvalitetno, rekao je Jovanović, ukazavši da je predviđeno i formiranje disciplinske komisije koju moraju da vode u svakom pogledu stručni ljudi.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi je rekao da je predlog zakona "veoma dobar", ali je ukazao da je pitanje kako će neka od rešenja, kada su u pitanju nacionalne manjine, biti primenjena u praksi.

Halimi je naveo da će svaki službenik koji će raditi na dva jezika (albanskom i srpskom) imati daleko više posla nego službenik koji radi na jednom jeziku, što će dovesti do toga da se sugeriše strankama da koriste srpski jezik.

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara podržaće predlog tog zakona, jer, kako je rekao njihov predstavnik Balint Pastor, uvažava spečifičnosti Vojvodine i poboljšava položaj pripadnika nacionalnih manjina u oblastima na koje se zakon odnosi.

Za razliku od SVM , predstavnica Lige socijaldemokrata vojvodine Olena Papuga smatra da je predlog zakona sveo Vojvodina na jedinicu lokalne samouprave i da je nekim rešenjima "obezvredio pokrajinsku skupštinu", istakavši da "Vojvodina to ne zaslužuje".

Prema njenim rečima, trebalo je napraviti dva zakona - jedan koji će se odnositi na lokalni nivo i drugi koji će se odnositi na pokrajinu, a LSV je podnela samo jedan amndman.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić iznela je niz primedbi na predložene zakonske odredbe jer su, po njoj, urađene po "po principu stočiću postavi se".

Ona je na primeru grada Novog Sada iznela više primedbi na predložene zakonske odredbe.

Poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Aleksandar Senić je rekao da "zakon na prvo čitanje i nije toliko loš, ali da ima dosta nedostataka, što je pokušano da se ispravi amandmanima".

On je ministarki Kori Udovički postavio pet pitanja, među kojima je da li je cilj nove sistematizacije da dovede do otpuštanja službenika kao i zašto će službenik koji po sistematizaciji odbije premeštaj biti otpušten.

Udovički je odgovorila da su neka pitanja retorička, a da cilj zakona nije da se otpuste zaposleni, najavivši da će svaki od 32 amandamana (SDS) biti veoma pažljivo razmotreni. Cilj predloženog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave jeste profesionalizacija i depolitizacija službenika na lokalnom nivou, kazala je ranije danas Udovički.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво