Simić: Poslanici Srpske liste nisu podržali Tačija

Predsednik Srpska liste Slavko Simić navodi da su poslanici Srpske liste bili prisutni tokom sva tri kruga glasanja u kosovskom parlamentu, ali nisu dali podršku nijednom od dvojice kandidata za predsednika.

Slavko Simić je u izjavi za Tanjug istakao da su glasački listići poslanika Srpske liste proglašeni nevažećim s obzirom na to da srpski poslanici nisu dali podršku ni jednom kandidatu.

"Poslanici Srpske liste nisu želeli da biraju stranu u sporu koji polarizuje albansku zajednicu. Ubuduće će svaka partija kosovskih Albanaca, koja želi da obezbedi srpsku podršku, morati da računa s tim da Srbi žele da imaju jednu od tri najvažnije političke funkcije u Prištini", navodi se u saopštenju.

Simić ističe da se Srpska lista nada da će izbor predsednika Kosova biti uvod u stabilizaciju političkih prilika i u ozbiljnije korake ka formiranju ZSO i konstruktivnijem dijalogu o rešavanju nagomilanih problema srpske zajednice.

"Jedina svrha našeg učešća u političkom životu u Prištini jeste borba za dobrobit srpske zajednice, koja je danas najugroženija nacionalna grupa u Evropi. Ne želimo da političkim radikalizmom dajemo izgovore onima koji žele da srpska zajednica bude dodatno obespravljena i zato ćemo nastaviti da konstruktivnim delovanjem utičemo na stabilizaciju političkih, bezbednosnih i ekonomskih prilika na Kosovu i Metohiji", poručio je Simić u saopštenju.

Poslanici u skupštini Kosova izabrali su večeras Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova (DPK) za predsednika Kosova, u trećem krugu glasanja.

Tači je u svom obraćanju nakon što je izabran posebno zahvalio poslanicima Srpske liste na podršci.

Tači je u poslednjem krugu osvojio 71 glas, dok je deset glasova proglašeno nevažećim. Za izbor mu je bila dovljna prosta većina, od 61 glasa.

Број коментара 129

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво