Neizvesno kad će avion s telima službenika ambasade poleteti iz Libije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da zbog "nejasnih procedura" još nije sigurno kada će poleteti avion sa telima službenika srpske ambasade Slađane Stanković i Jovice Stepića.

Ivica Dačić kaže da i u takvim situacijama postoje procedure koje su nejasne, "gde nismo mogli da dobijemo dozvolu da naš avion sleti ili libijski poleti zbog sankcija protiv Libije".

"S druge strane, čekaćemo još malo na taj odgovor, a ako ne, ići ćemo na prebacivanje preko Tunisa", ističe ministar.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku nije izvesno kada će avion poleteti.

Kako kaže, sekretar MSP-a Veljko Odalović tražio je od libijskih vlasti dve stvari: da se brzo završi procedura i da saznamo sve podatke iz istrage od samog trenutka kada se desila otmica.

"Tražio je sve podatke svih ovih dana koliko su trajali razgovori sa našim službama i na kraju izveštaj sa obdukcije koja je tamo izvršena – od čega su nastradali, da li se potvrđuje naša i njihova tvrdnja da su nastradali u bombardovanju ili postoji neki drugi uzrok", naglašava Dačić.

Šef srpske diplomatije navodi da je Libija u znak saosećanja sa srpskim žrtvama ponudila svoj avion, dok je i srpska strana zatražila dozvolu za sletanje u Tripoli.

"Dozvolu još nismo dobili, šta će biti do kraja ne znamo ni sami. Učinićemo sve što možemo da tela vratimo porodicama", dodaje Dačić.

Ministar ponavlja da je stradanje srpskih državljana veliki gubitak i udarac kako za Ministarstvo i diplomatiju, tako i za celu zemlju.

To je, dodaje, prva talačka kriza sa kojom se susrela Srbija i u kojoj su srpski državljani bili oteti i na kraju postali žrtve "ne otmice, ali vazdušnog bombardovanja".

"Budite uvereni da će ova radna grupa koju smo formirali, nezavisno od državnih organa koji treba da se bave tim slučajem, do kraja utvrditi punu istinu, šta se desilo, ko je kriv, i na kraju krajeva, to je nešto što dugujemo i njihovim porodicama", ističe Dačić.

Šef srpske diplomatije dodaje da će javnost u toku dana biti obaveštena o daljim procedurama.

Sve dostupne informacije o bombardovanju danas je od zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jia zatražio i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji se sa njim sastao u Londonu.

"Ružne političke bitke nakon pogibije"

Ivica Dačić ocenjuje da je ružno da se nakon pogibije srpskih državljana Jovice Stepića i Slađane Stanković vode političke bitke.

"Ružno je da se nad mrtvim telima srpskih građana vode političke bitke", rekao je Dačić novinarima nakon što se upisao u knjigu žalosti u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ovde, dodaje, uopšte nije reč o tome da li neko treba da sakrije ili ne svoju odgovornost, već je reč o tome da bi "iz dužnog i nužnog poštovanja prema ovim ljudima trebalo da odvojimo politiku i političke interese i političke bitke od onoga što treba da uradimo u ovom trenutku".

Navodeći da je sada potreban i razgovor o tome šta će biti sa srpskim objektima u pojedinim zemljama, Dačić poziva sve političare da se upišu u knjigu žalosti ili upute izraze saosećanja porodicama nastradalih i državi, a da će nakon toga "biti vremena za političke borbe".

Dačić je u knjigu žalosti upisao: "Mi ovim ljudima dugujemo nezaborav, ali i punu istinu o tome šta se dogodilo i zašto se dogodilo."

Danas su se u knjigu žalosti upisao ambasador SAD Kajl Skot.

U knjigu su se upisali i ambasadori Mađarske, Palestine, Kine, predstavnici UN u Beogradu...

Ministarstvo spoljnih poslova formiralo je posebnu grupu koja utvrđuje okolnosti pre, za vreme i posle otmice naših dvoje državljana, povodom čije je pogibije danas i sutra u zgradi Ministarstva spoljnih poslova Srbije otvorena knjiga žalosti od 11 do 14 časova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара