Šešelj: Treba ukinuti Haški tribunal

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj smatra da Srbija treba da uputi inicijativu Savetu bezbednosti UN da se Haški tribunal što pre ukine, a svi preostali Srbi kojima se sudi ili izdržavaju kaznu, vrate u Srbiju. Ističe da je radikalima koalicija sa DSS apsolutno neprihvatljiva i smatra da je besmisleno praviti predizborne koalicije.

Šešelj je na konferenciji Srpske radikalne stranke govorio o jučerašnjoj situaciji u sudnici Haškog tribunala, ističući da je ono što se desilo "prevršilo svaku meru".

"To je razlog više da Srbija uputi inicijativu Savetu bezbednosti UN da se Haški tribunal što pre ukine, da se svi preostali Srbi vrate u Srbiju, kao i da se vrate oni koji su poslati na izdržavanje kazne jer su u 95 odsto slučajeva osuđeni nevini srpski političari, vojni komandanti i policijski oficiri", rekao je Šešelj.

Istakao je i da članovi Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta, Petar Jović i Jovo Ostojić, čije izručenje traži Haški tribunal, dobrovoljno neće hteti da idu u Hag i da će ih SRS u tome maksimalno podržati.

"Ako neko bude pokušao nasilno da ih odvede mi ćemo upotrebiti sva demokratska sredstva vanparlamentarne borbe da ga u tome sprečimo. Mislim da su i (premijer Srbije Aleksandar) Vučić i njegova vlada svesni da to ne smeju da rade jer bi to bila teška istorijska ljaga od koje ne bi mogli da se operu", rekao je Šešelj.

Dodao je da troje radikala ne prave nikakve međunarodne probleme Srbiji, te da se radi o poštenim i ispravnim građanima.

Šešelj smatra da "Vučić neće da dozvoli da na njega padne strašno prokletstvo koje je zadesilo Zorana Đinđića zbog isporuke Slobodana Miloševića, Vojislava Koštunicu zbog isporuke Zdravka Tolimira, Borisa Tadića zbog isporuke Stojana Župljanina, Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića".

Na pitanje da li to znači da i dalje ima poverenja u Vučića, Šešelj je odgovorio da nema poverenja, ali da je premijer, za razliku od predsednika Srbije Tomislava Nikolića, rekao da bi odbio da ga izruči Haškom tribunalu.

Šešelj je istakao i da SRS traži da se srpski general Zdravko Tolimir sahrani uz sve državne i vojne počasti bez obzira na to što ga je Haški tribunal osudio.

"Nemoguća saradnja sa Sandom Rašković Ivić"

Lider SRS-a je poručio i da je radikalima koalicija sa Demokratskom strankom Srbije apsolutno neprihvatljiva, kao i da smatra da je besmisleno praviti predizborne koalicije. 

Vojislav Šešelj je rekao da "ne postoji mogućnost za saradnju sa Sandom Rašković Ivić", i dodao da su radikali za saradnju sa svim partijama nakon izbora koje su protiv ulaska Srbije u EU i za integraciju sa Rusijom.

Lider radikala je rekao i da smatra da je besmisleno praviti predizborne koalicije jer je to način da se izigra duh zakona.

"Zašto da pravimo predizborne koalicije - da bismo marginalne stranke veštački ubacili u parlament. Ako nismo sami u stanju da osvojimo cenzus, onda nam nije mesto u skupštini", rekao je Šešelj.

Objašnjavajući zašto ne može da sarađuje sa Rašković Ivić, Šešelj je naveo da je ona, gostujući na jednoj hrvatskoj televiziji, rekla da se u Srebrenici desio genocidan zločin.

"Onaj ko to kaže nema o čemu sa nama da razgovara. On je za nas politički mrtav", rekao je Šešelj.

Navodeći da je Rašković Ivić rekla da su Hrvati po međunarodnom pravu mogli da reintegrišu Republiku Srpsku, rekao je da svako ko smatra da su Hrvati imali pravo da okupiraju Republiku Srpsku Krajinu, za SRS je izdajnik srpskog naroda.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво