Parlamentarna skupština SE usvojila rezoluciju o Kosovu

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) je jednoglasno usvojila rezoluciju o stanju ljudskih prava na Kosovu koju je pripremio španski poslanik Augustin Konde.

U rezoluciji se navodi da SE nastavlja da se odnosi prema Kosovu u skladu sa statusnom neutralnošću, uz podsećanje da 13 država članica te najveće panevropske organizacije nije priznalo kosovsku nezavisnost.

Poslanici iz 47 zemalja članica PS SE osudili su nasilje u Skupštini Kosova, jer se njime urušava poverenje građana u demokratske institucije. U debati u Strazburu pozdravljeno je usvajanje amandmana na Ustav Kosova kojim je omogućeno formiranje Specijalnog suda za ratne zločine na KiM, koji će ispitati navode iz izveštaja izvestioca SE Dika Martija o trgovini ljudskim organima i druge ratne zločine počinjene na teritoriji Kosova.

Osuđuju se, međutim, etnički motivisani incidenti i pozivaju se vlasti u Prištini da zaustave napade na pripadnike manjina i njihovu kulturnu baštinu.

U tekstu rezolucije pozdravlja se dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU o normalizaciju odnosa i pozivaju se vlasti u Prištini da u potpunosti primene sve dogovoreno u Briselu, posebno sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Poslanici iz 47 zemalja članica upozoravaju na endemsku korupciju koja je zahvatila sve oblasti društva na Kosovu. Oni pozivaju vlasti u Prištini da se bori protiv političkog uticaja na sud i tužilaštvo, kao i na sprovođenje istrage o ratnim zločinima i uspostavljanje efikasanog sistema za zaštitu svedoka.

Rezolucijom se predlaže učešće Srba i drugih naroda sa Kosova u posmatračkoj delegaciji Prištine u PS SE.

Predsednica srpske delegacije Aleksandra Đurović poručila je u Strazburu da Srbija želi da se standardi SE u domenu ljudskih prava primenjuju i na Kosovu, ali da srpska strana insistira na statusnoj neutralnosti.

Ona je naglasila da Priština mora da primeni sve dogovoreno iz Brisela, posebno dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština, što predstavlja osnovni uslov za normalizaciju odnosa.

Poslanici PS SE odbacili su sva tri amandmana albanskih poslanika na rezoluciju o KiM.

Izvestilac za Kosovo naglasio je u tekstu rezolucije da su ga kosovski zvaničnici informisali da planiraju da podnesu zahtev za punopravno članstvo u SE početkom ove godine.

"Uobičajno je da se odluka o prijemu novih članica donosi konsenzusom, ali znamo da 13 država članica SE nije priznalo Kosovo kao nezavisnu državu, pa bi ishod bio krajnje neizvestan", naveo je izvestilac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво