Borba protiv korupcije efikasna samo ako je beskompromisna

Borba protiv korupcije može biti efikasna samo ako je sistematična, koordinirana i beskompromisna, i ako u tome učestvuju državni organi, nevladin sektor, mediji i građani, rečeno je na završnoj konferenciji projekta "Jačanje kapaciteta policije i pravosuđa u borbi protiv korupcije u Srbiji".

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport rekao je na konferenciji projekta, koji je finansirala Evropska unija, a sproveo Savet Evrope, da je izuzetno važno da postoji dosledna i stalna borba protiv korucpije, koju podržava "najviši politički nivo".

"Za sveobuhvatnu borbu protiv korupcije potreban je rad svih organa, politička volja, koordinacija i efektivna primena", rekao je Davenport.

On je naveo da je tokom projekta rađeno na jačanju svih najvažnijih državnih institucija, kako bi se efikasnije borile protiv korupcije, mapirano je gde postoje veliki rizici i pružene su preporuke kako Srbija može da ojača mehanizme.

Takođe, sudije, tužioci, inspektori i novinari prošli su kroz treninge i obuke, svako u svojoj oblasti, kako bi bili najdelotvorniji u borbi protiv korucpije, a radilo se i na novom Zakonu o uzbunjivačima.

Projekat je pružio podršku i sektoru unutrašnje kontrole MUP-a Srbije.

Taj projekat je, prema Davenportovim rečima, veoma značajan i za pregovore sa Evropskom unijom, pogotovo nakon što je Srbija otvorila prva poglavlja, a posebno je relavantan za otvaranje novih poglavlja koja se tiču fundamentalnih prava - poglavlja 23 i 24.

Davenport je rekao da je ova sedmica, u kojoj su otvorena prva poglavlja, veoma važna za Srbiju, ali i za Evropsku uniju i da označava novu fazu u pridruživanju EU.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tim Kartrajt je, napominjući da je za Savet Evrope borba protiv korupcije jedan od prioriteta, naveo da je godinama razvijen sveobuhvatan sistem pomoći, te da postoji veliki broj pravnih instrumenata, koje je Srbija prihvatila, ratifikovala i sprovela.

"Ne možemo ipak da vodimo borbu protiv korupcije samo pravnim merama, već su potrebni jači podsticaji, strukture za dobru vladavinu kako bismo bili sigurni da oni koji su uključeni u korupciju budu i kažnjenji, te sloboda medija, kao i rad sa mlađim generacijama kako bi postali zagovornici demokratskog principa", rekao je Kartrajt.

On je apelovao na vlast da iskoristi rezultate projekta i preporuke kako bi nastavila rad na borbi protiv korupcije, a državljane Srbije da ne prihvataju korupciju i da je svaki put prijave.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво