Читај ми!

Reakcije na neprimanje Kosova u Unesko

Državni vrh Srbije, predstavnici Srba sa severa Kosova i političke stranke pozdravljaju neprimanje Kosova u Unesko.

U zajedničkom saopštenju, gradonačelnici i predsednici skupština opština sa severa Kosova zahvaljuju na ogromnom zalaganju Vladi Srbije i svim zemljama članicama Uneska koje su glasale protiv, ali i onima koje su bile uzdržane.

"Konačno je ovim činom dokazano da posle onih i onakvih akata koja su na Kosovu činjena, rušenjem i paljenjem crkava i manastira, rušenjem grobalja, takvima ne pripada mesto u organizaciji koja ima za cilj da doprinese miru i sigurnosti kroz podržavanje kolaboracije među nacijama kroz obrazovanje, nauku i kulturu kao metod univerzalnog poštovanja pravde, zakona, ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda", navodi se u saopštenju.

Kancelarija Vlade za Kosovo i Metohiju navodi u saopštenju da je odluka Generalne konferencije Uneska da odbije prijem Kosova u tu organizaciju pobeda razuma i pravde nad politikom i potvrda da Srbija, kada nastupa sa jedinstvenom podrškom svojih građana i institucija, može da utiče na međunarodne procese.

"Srbija posebnu zahvalnost duguje državama čiji su predstavnici danas u Parizu bili protiv politike diktata i pobede nepravde u Unesku, a iz Kancelarije za KiM zahvaljuju se svim građanima koji su se proteklih sedmica uključili u napore da se najširoj svetskoj javnosti predoči istina o srpskoj kulturnoj baštini na KiM", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ovakav ishod glasanja nikoga ne treba da frustrira jer je to samo potvrda da je inicijativa od samog početka bila pogrešna i da je rešenja nužno tražiti drugim putem.

Ministar odbrane Bratislav Gašić pozdravio je odluku da Kosovo ne bude primljeno u Unesko, navodeći da to predstavlja pobedu tima premijera Aleksandra Vučića.

"To je pobeda Ministarstva spoljnih poslova, ali pre svega Vlade Srbije i tima Aleksandra Vučića", rekao je Gašić na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je odluka da Kosovo ne postane član Uneska velika pobeda Srbije.

"Pravda na kraju trijumfuje! Velika pobeda Srbije!", napisao je Stefanović na Tviter nalogu.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozdravila je odluku Generalne konferencije i ocenila da je ona "u interesu međunarodnog prava i jačanja dijaloga, kao i principa na kojima je postavljena" ta organizacija UN.

"Zahvaljujemo svim državama koje su prepoznale opravdanost zalaganja Srbije da takozvano Kosovo ne postane član ove organizacije budući da ne ispunjava kriterijume za prijem. Ovo je važno i za poštovanje principa međunarodnog prava i potrebu da se pitanje kuture ne politizuje", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je današnja odluka pokazala da su intenzivna diplomatska aktivnost i nastojanja Srbije u cilju zaštite kulturnog nasleđa, kao i konstruktivnog i otvorenog dijaloga, jasno prepoznati kao ispravno zalaganje u velikom delu međunarodne zajednice.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je za agenciju Tanjug da je odluka Generalne konferencije Uneska da Kosovo ne primi u članstvo te organizacije pobeda onog dela međunarodne zajednice koji ne prihvata da se na grub način urušavaju temelji na kojima funkcionišu UN i međunarodni poredak. 

Kako je ocenio, to je pobeda i onog dela koji osuđuje Prištinu za užasan vandalizam od dolaska međunarodnih snaga koji se ogledao u uništavanju upravo onih kulturno-istorijskih spomenika koji su bili i koji jesu na listi Uneska.

Prema rečima Drecuna, odluka da Kosovo ne bude primljeno u Unesko je i "veoma snažna poruka i udarac onima koji zagovaraju i podržavaju kosovsku nezavisnost i udarac koji je nanet njihovom pokušaju da sa mrtve tačke pokrenu sticanje punog međunarodnog kapaciteta te samoproglašene države", rekao je Drecun.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenio je, povodom odbijanja Uneska da primi Kosovo u svoje članstvo, da je pravda pobedila politiku.

"Zahvaljujem svim državama koje u Parizu nisu dozvolile da se pogazi istorija, pravo i pravda. Pravda je danas pobedila politiku i Unesko je kao organizacija UN sačuvao smisao svog postojanja. Svaka druga odluka značila bi samoukidanje osnovnih principa organizacije UN za kulturu i nauku", naveo je Marković u saopštenju.

Marković je rekao da je i Srpska pravoslavna crkva odigrala značajnu ulogu u očuvanju istorijsko-kulturne baštine.

"Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška i manastir Gračanica, koji su pod zaštitom Uneska u opasnosti, jesu srpski i pravoslavni i nikakve novoizmišljene nacije i kulture u pokušaju ne mogu ih odvojiti od svog naroda, svoje crkve i svoje države Srbije", dodao je Marković.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je da je ishod glasanja za prijem Kosova u Unesko pokazao da je preovladao razum i da to niko ne treba da shvata kao pobedu ili poraz.

"Znamo šta se u poslednjih 16 godina događalo sa našim crkvama i manastirima i mislim da je to prepoznato u Evropi i svetu. Podsećam da su nam rušili do temelja crkve i manastire, a neke palili", rekao je Simić.

Funkcioner Srpske liste i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović ocenjuje da je neprimanje Kosova u Unesko velika i važna stvar.

"Ali ne treba sada da nas ophrvaju emocije, već je vreme za otpočinajnje dijaloga", rekao je Stojanovich za Televiziju Most i naveo da je to važna poruka i za sve koji bi samoinicijativno da pokreću neke slične akcije.

Odluka Uneska da Kosovo ne primi u svoje članstvo pobeda je prava i pravde i vest koja je obradovala Srbiju, ocenjuje predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić.

"Odluka Uneska je posledica principijelnog stava Srbiji prijateljskih zemalja i branilaca međunarodnog prava, rezultat angažovanja svih institucija i organizacija iz Srbije koje su bile aktivne u diplomatskoj borbi da se Kosovo ne primi u Unesko, ali i posledica pogrešne procene i nestrpljivosti uobičajeno bahate vašingtonsko-briselske diplomatije", navodi se u pisanoj izjavi Sande Rašković Ivić.

Internacionalni sekretar Demokratske stranke Vladimir Todorić ocenio je da je današnje odbijanje Generalne skupštine Uneska da primi Kosovo u članstvo dobra vest, ali da ne može predstavljati iznenađenje.

"Kao što je Demokratska stranka obavestila javnost Srbije, za učlanjenje Kosova u Unesko je bila potrebna dvotrećinska većina koja nije postojala nijednom tokom rasprave o ovom pitanju proteklih meseci. U svim svojim kontaktima sa evropskim socijaldemokratskim partijama, pored našeg zalaganja za pitanje srpske kulturne baštine, dobijali smo informacije da je skoro nemoguće zamisliti ulazak Kosova u ovu međunarodnu organizaciju", navodi se u izjavi Todorića dostavljenoj medijima.

Prema njegovim rečima, dešavanja sa Uneskom su bila inscenirana pobeda da bi se vlast u Srbiji imala bilo čime pohvaliti u nedostatku boljih vesti.

Novinar i pisac Živojin Rakočević ocenio je da se, povodom odluke Uneska da ne primi Kosovo u članstvo, ubuduće moramo dozvati pameti s obzirom na to da su svega tri glasa delila Kosovo od prijema u tu organizaciju UN.

Rakočević je u izjavi Tanjugu istakao da je današnje odbijanje prijema Kosova u Unesko jedan od najvažnijih trenutaka pravde za Srbiju od raspada bivše Jugoslavije.

"Iz ove odluke nekako je progovorilo stotine uništenih svetinja, desetine hiljada uništenih fresaka, uništenih života, obesmišljenog načina života koji mi sada živimo", rekao je Rakočević.

Na vest da Kosovo nije primljeno u Unesko oglasili su se i studenti prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Oni su na posebno otvorenoj stranici na Fejsbuku napisali da su u to verovali od početka.

"Hvala svima na podršci. Kosovo i Metohija u srcu", napisali su studenti. 

Studenti su juče, na dan gradske slave u porti Crkve Svetog Dimitrija u severnoj Kosovskoj Mitrovici svojim telima napisali "Ne Kosovu u Unesku" i, kako su rekli, tako poslali poruku celom svetu da je to jedina pravedna odluka.

Od 142 države koju su glasale, 92 su podržale članstvo Kosova u Uneskua protiv predloga bilo je 50 država. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво