Читај ми!

Iguman Janjić: Odložiti glasanje o članstvu Kosova u Unesku

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić apelovao je na međunarodnu javnost da se odluka o članstvu Kosova u Unesku odloži.

Srpska pravoslavna crkva, naveo je Janjić u video-poruci na engleskom jeziku, veruje da bi odluka o članstvu Kosova u Unesku trebalo da bude odložena dok Beograd i Priština, u okviru briselskog dijaloga, jasno ne definišu mehanizme institucionalne zaštite srpskih svetinja na KiM, uz međunarodne garancije.

Iguman Sava Janjić je ponovo izrazio zabrinutost SPC da bi ugrožene pravoslavne svetinje, pre svega manastiri i crkve na KiM, mogle da dođu pod zaštitu onih zbog kojih su, kako je rekao, poteklih godina bile ugrožene i rušene.

Podsetio je i da se upravo zbog te ugroženosti neke od njih nalaze na Uneskovoj listi ugroženih spomenika svetske baštine i dodao da nastojanja SPC da se spreči prijem Kosova u Unesko nisu politički motivisana.

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog eventualnog kosovskog članstva u Unesku, ne zato što smo protiv promocije kulture i obrazovanja na KiM, već zbog toga što je veoma teško da verujemo kosovskim institucijama", naveo je Janjić u poruci.

Kako kaže, primetan je "neverovatan raskorak" između izjava kosovskih zvaničnika za međunarodne medije, u kojima obećavaju punu zaštitu i najnovijih "krajnje diskriminatornih" nacrta zakona o kulturnoj baštini i strategiji na Kosovu, koji daju drugačiju sliku šta vlasti na KiM mogu da učine ako im se dodeli puni status u Unesku.

"Umesto da deluje kao mehanizam zaštite, članstvo u Unesku može lako da postane mehanizam kulturne represije na KiM", upozorio je Janjić podsećajući da su pre nekoliko dana dve srpske crkve obijene.

Prema njegovim rečima, briselski dijalog je suštinski važan proces, čiji je cilj da promoviše poverenje i reši sva praktična pitanja sa kojima se suočavaju naše zajednice.

Posebno nas vređaju pokušaji nekih albanskih intelektualaca na Kosovu koji aktivno rade na istorijskom revizionizmu, naveo je Janjić.

Ista poruka, na srpskom jeziku, u vidu pisanog apela, objavljena je i na Fejsbuk profilu i Tviter nalogu igumana Save Janjića.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво