Читај ми!

Srbija nastavlja da lobira protiv prijema Kosova u Unesko

Pošto je Izvršni savet Uneska preporučio prijem Kosova u tu organizaciju, odluku donosi Generalna konferencija koja zaseda od 3. do 18. novembra. Beograd poručuje da ništa nije gotovo i da nastavlja da lobira protiv prijema Kosova u Unesko.

Srbija se borila časno, a tako će i nastaviti, poručuje predsednik Vlade, zahvalan državama koje su stale na stranu naše zemlje.

"Glavu gore, nismo mi juče izgubili ništa. Izgubili su oni koji su žurili sa tim i koji su želeli da nam pokažu kolika je njihova sila. Mi smo pokazali da smo se časno borili i dobili neočekivanu podršku, uspeli smo da jedan broj zemalja koje su priznale Kosovo ubedimo da ne glasaju za članstvo Kosova u Unesku", napominje premijer Aleksandar Vučić.

Da diplomatski napori daju rezultate svedoči primer Papue Nove Gvineje. Sa premijerom te zemlje prmijer Vučić je razgovarao noć uoči glasanja u Izvršnom savetu.

"Velika je stvar što se Papua Nova Gvineja ne samo uzdržala već je i povukla ime svoje zemlje sa spiska kosponzora i to je prvi veliki signal da nešto može da se promeni", navodi Vučić.

Rusko njet – još jednom potvrđuje iskreno prijateljstvo dve zemlje, poruka je predsednika Srbije ruskom ambasadoru sa kojim je razgovarao u Beogradu.

"To je pitanje od prvorazrednog značaja za ceo svet, zato što se radi o svetskoj baštini i o tome treba da se izjasni međunarodna zajednica. To je hrišćanski zapis, bez koga ne bi samo Srbija bila izložena zaboravu već i civilizacija uopšte", naglašava Tomislav Nikolić.

Podrška 14 zemalja, među kojima su Rusija, Kina, Indija, Brazil i Argentina, o Srbiji govori mnogo, kaže šef diplomatije Ivica Dačić.

"Može samo da nam godi što imamo podršku najvećih zemalja. S druge strane, ne godi nam i nije nam milo što sa našim zapadnim partnerima nikako da nađemo tačku resetovanja naših odnosa da se ovakve stvari ne rade bez dogovora sa nama, da se tako devalvira dijalog u Briselu", podvlači Ivica Dačić.

Dačić ne krije razočaranje što su Podgorica i Skoplje podržali prijem Kosova u Unesko. Crnogorski premijer kaže da bi drugačija odluka bila nedosledna.

"Kao što znate, Crna Gora je 2008. priznala nezavisnost Kosova i kada to napravite teško da imate manevarskog prostora da o pitanju članstva u Unesku arbitrirate, bilo bi kalkulantski i nedosledno", ponavlja Milo Đukanović.

Premijer Vučić ukazuje kako nije srećan zbog tog poteza Crne Gore i dodaje kako rukovodstvo Srbije nikome neće ništa da zamera, ali da, ipak, umemo da pamtimo i da poštujemo one koji su nam pomogli.

Izjavu bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića o tome da preporuku Uneska o članstvu Kosova vidi kao poraz Srbije i posledicu propusta, amaterizma i nečinjenja Vlade, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra vrhuncem političkog licemerja. Pored ostalog, podseća ga da je, u vreme njegove vlasti, Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, a potom ga priznalo 86 država.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво