Читај ми!

Zakon o ulaganjima ne ukida pravo na poslovnu tajnu

Predsednica Odbora za privredu Skupštine Srbije Aleksandra Tomić kaže za RTS da će Zakonom o ulaganjima strani investitori zadržati pravo na poslovnu tajnu. Napominje da će se predviđenim zakonskim rešenjima stvoriti sistem koji će smanjiti mogućnost korupcije na najmanju moguću meru.

Ombudsman Saša Janković podneo je amandman na Zakon u ulaganjima u ime povrenika Rodoljuba Šabića kojim se traži da Poverenik u svakom trenutku ima pristup ugovorima sa ulagačima.

Predsednica Odbora za privredu Skupštine Srbije Aleksandra Tomić podseća da su Zaštitnik građana i Poverenik i dosada imali pravo na uvid u takve ugovore, napominjući da će ovim zakonskim rešenjem investitori zadržati pravo na poslovnu tajnu, jer se tako štite od konkurencije.

Na konstataciju da mnogo ugovora, kao što su oni koji se tiču "Fijat" i Železare zanimaju javnost, Tomićeva podseća da je premijer Aleksandar Vučić rekao da ugovore ne može da objavi, jer se država obavezala da čuva poslovnu tajnu. U suprotnom, država bi pretrpela finansijsku štetu.

Tomićeva navodi da je iz Američke privredne komore stigao amandman kojim se traži da u slučaju dislokacije objekta koje gradi investitor, država mora da obešteti ulagača, dodajući da je to uobičajena prakasa u svetu.

Govoreći o primedbama poslanika opozicije da će ovaj zakon centralizivati korupciju, Tomićeva napominje da su do sada strani investitori dikrektno pregovarali sa resornim ministrom.

Rešenjima u Zakonu o ulaganjima postoji sistem koji će mogućnost bilo kakave korupcije smanjiti na najmanju moguću meru, zaključuje Tomićeva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво