Читај ми!

Stefanović: Zaslužujemo pravednu novčanu kompenzaciju

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da Srbija želi da bude ozbiljan partner članicama EU u rešavanju migrantske krize i da zaslužuje pravednu kompenzaciju, a ne poniženje malom novčanom pomoću.

"Želimo da budemo konstruktivni, ali bolje da nam ne daju ništa nego da nas ponižavaju smešnim sumama", rekao je Nebojša Stefanović novinarima uoči večerašnjeg zajedničkog sastanka ministara pravde i policije zemalja članica EU i država Zapadnog Balkana u Luksemburgu, na kome učestvuje zajedno sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, prenosi Tanjug.

Ministar policije se požalio da nije u redu da Srbija dobije dvadeset ili trideset puta manje pomoći za zbrinjavanje izbeglica iz evropskih fondova nego neke susedne zemlje, koje mnogo manje rade na tome da se migrantima pomogne.

Evropska komisija je ranije danas objavila da je odvojila dodatnih 17 miliona evra pomoći Srbiji i Makedoniji za zbrinjavanje i registraciju migranata.

S druge strane, pomoć zemljama u regionu koje su članice EU, kao što su Grčka, Hrvatska i Mađarska, meri se stotinama miliona evra.

"Ili ćemo biti tretirani kao partneri, ili ćemo tražiti druga rešenja", rekao je Stefanović i naveo primer Hrvatske, za koju je rekao da je izbeglice samo transportovala do granice sa Mađarskom, bez ikakvog napora da se one smeste i registruju.

"Da li je to pravi odgovor? Ako jeste, onda da se ni mi ne mučimo", rekao je Stefanović i dodao da Srbija nije Nemačka i da nema kapaciteta da sve primi, ali da će iz principijelnih razloga nastaviti da se prema migrantima ponaša odgovorno i humano.

Dačić je izjavio da očekuje da EU precizira koliko migranata se od Srbije očekuje da prihvati i dodao da se pokazalo da Hrvatska nije bila u pravu kada je prošlog meseca zatvorila granice za teretna vozila iz Srbije.

"Očekujemo da znamo šta je evropski odgovor, ako je to zatvaranje granica onda znamo šta treba da radimo", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić očekuje da će se na večerašnjoj sednici ipak formulisati zajednička politika u odnosu na migrantsku krizu i podsetio da se Srbija nalazi između članica EU, od kojih neke propuštaju migrante, a neke ih ne primaju.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je neposredno pre sastanka rekao da će EU pomoći zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju.

"Zemlje Zapadnog Balkana nisu uzrok ovog problema i zato smo spremni da odvojimo novac da im pomognemo", rekao je Han, podsećajući da je nedavno obišao prihvatne centre za migrante u Srbiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво