Antić: Vetroparkovi, loš pokušaj fabrikovanja afere

Projekat izgradnje vetroparkova vođen je apsolutno u skladu sa procedurama i zakonom, rekao je ministar energetike Aleksandar Antić. Generalni direktor EMS-a Nikola Petrović demantovao je sve navode lidera DS-a Bojana Pajtića o navodnoj korupciji i ponovio da nikada nije upoznao Lidiju Udovički.

Antić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije precizirao da su zakonska reššenja i pravila igre za investitore jasna, da im daju punu sigurnost poslovanja u Srbiji i onemogućavaju bilo kakvo "administriranje" ministarstava ili preduzeća, prenosi Tanjug.

"Direktor 'Elektromreže' Nikola Petrović nije imao nikakvog ličnog uticaja na vođenje ovog projekta", precizirao je Antić.

"Jedini dokument koji bi eventualno mogao da bude predmet zlolupotreba je građevinska dozvola koju je izdao pokrajinski sekretarijat i to je jedini dokument koji ostavlja prostor za razgovor o korupciji", rekao je Antić.

Ministar je ocenio da je polemika nastala ovim povodom u javnosti lošš pokuššaj DS-a i Bojana Pajtića da fabrikuju aferu, a sve njihove navode već su demantovali ključni akteri.

"Niko od onih koje DS pominje nije mogao da utiče na bilo koju fazu u tom poslu, što se odnosi i na direktora "Elektromreže Srbije" Nikolu Petrovića", rekao je Antić.

"Izuzetno je opasno što Pajtić zloupotrebljava jedan važžan posao da blati vladu, koja radi izuzetno značajan projekat i taj se projekat ne sme višše provlačiti kroz blato", poručio je Antić.

Petrović: Pajtić demantovao sam sebe

Generalni direktor "Elektromreže Srbije" Nikola Petrović demantovao je sve navode Bojana Pajtića o navodnoj korupciji, ponovio da nikada nije upoznao Lidiju Udovički i da je projekat vetroparka vođen u skladu sa zakonom.

On je pozvao Udovički da se oglasi, "gde god da je na planeti" i da kažže da li su se ikada upoznali i da li je on bilo ššta tražio od nje.

"Jučerašnje saopštenje DS-a glasilo je – da li je moguće da je jedini argument Petrovića da ne poznaje Udovički? Ja ne znam da li postoji drugi argument jači od ovoga", rekao je Petrović i dodao da je Pajtić demantovao sam sebe.

On je rekao da će se sledeći put obratiti javnosti isključivo kada Pajtić i Lidija Udovički pristanu da idu sa njim na detektor laži, i to u prisustvu kamera, i istakao da je ovo poslednji put da se EMS i on obraćaju na ovu temu, jer imaju "važnija državna posla".

On je objasnio da energetsku dozvolu za prenos električne energije može da ima samo EMS, ne investitor.

"Dozvola izdata kompaniji 'Kontinetal vind' koja je obuhvatila razvodno postrojenje koje je deo prenosnog sistema. Razdvodno postrojenje ne može da bude u vlasništvu investitora mi smo to ukazali kompaniji 'Kontinental vind' i prema Članu 27 tada važećeg Zakona o energetici, energetska dozvola je uslov za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju objekta za prenos elektične energije", objasnio je Petrović. 

Energetsku dozvolu za takve objekte, kako je naveo, može dobiti samo subjekt koji ima licencu za prenos elektične energije, a tu licecnu ima samo EMS, a to znači da razvodno postrojenje nije moglo biti deo građevinske dozvole 'Kontintetnal vinda'.

"Da je kompanija 'Kontitental vind' sagradila takav objekat, nikada ne bi dobila upotrebnu dozvolu", objasnio je Petrović.

Brnabićeva: Nije bilo korupcije

Direktorka firme "Kontinental vind Srbija" Ana Brnabić izjavila je da ničeg nezakonitog nije bilo u vezi s projektom gradnje vetroparkova i da su se nadležna ministarstva i institucije pridržavali zakona i svih rokova, i da ni u jednom od tih postupaka nije bilo elemenata korupcije.

Ona je na pres-konferenciji precizirala da je kao direktorku komapnije ne zanima razgovor Bojana Pajića i Lidije Udovički, koji je DS ponudio kao jedan od ključnih dokaza o sumnji na koupciju.

"Ne zanima me taj razgovor, ako ga je bilo i kad god da ga je bilo, jer on nema nikakave veze sa firmom 'Kontinental vind'", rekla je Ana Brnabić novinarima.

Ona je takođe, odgovarajući na pitanja novinara o dokumentu koji je svojevremeno Lidija Udovički uputila Vladi i potpisala kao kantri menadžer, rekla da je Lidija Udovički prethodno već smenjena sa tog mesta te da je prekoračila ovlaššćenja time ššto se pismom obratila Vladi.

Ona je pohvalila odnos ministara u Vladi Srbije i nadležnih institucija prema američkom investitoru po pitanju dobijanja građevinske dozvole za izgradnju vetroparka.

Brnabićeva je rekla da je posle dobijanja građevinske dozvole za izgradnju tog vetroparka, koja im je bila ukinuta pa ponovo izdata u roku od tri nedelje, poslala pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kome je pohvalila odnos nadležnih institucija prema firmi "Kontinental vind Srbija".

"Zbog ovakvog odnosa Vlade prema nama kao investitorima, poslala sam pismo kako su se nadležne institucije ponašale prema nama", rekla je ona i dodala da je u tom pismu istakla profesionalnost, otvorenost i efikasnost sa kojom su ministri pristupili rešavanju problema ponovnog izdavanja građevinske dozvole.

Ona je istakla da se ta kompanija kao investitor osećala zaštićeno i da je želela svoje iskustvo da podeli sa drugim investitorima.

Brnabićeva je objasnila da je prva građevinska dozvola tom američkom investitoru bila ukinuta, pa ponovo izdata zbog različitog tumačenja zakona o energetici.

"EMS utrostručio profit"

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da je EMS, bez dileme, jedno od najboljih javnih preduzeća koje uplaćuje najveću dividendu u budžet Srbije.

Antić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da se EMS nalazi u ozbiljnom investicionom ciklusu i da se iz politikanskih razloga sada vodi polemika, a reč je o preduzeću sa izuzetnim finansijskim poslovanjem.

Prema njegovim rečima, radi se o preduzeću koje zaslužuje najveće ocene i pohvale kojih je u javnosti malo ili uopšte nema.

Direktor EMS-a Nikola Petrović rekao je da je to preduzeće utrostručilo profit.

On je najavio da će ugovor za Transbalkanski koridor biti potpisan za desetak dana, da je projekat trafostanice "Beograd 20" završen i uskoro biti pušten i da je to preduzeće u budžet Srbije u poslednje dve i po godine uplatilo oko 150 miliona evra.

Petrović je rekao da je, otkada je on na čelu EMS-a, to preduzeće uplatilo po raznim osnovama oko 150 miliona evra, PDV, porez na dobit, doprinose i dividende.

Kako je objasnio, kada se to podeli na 1.370 radnika, to znači da je svaki radnik tog preduzeća u budžet Srbije uplatio oko 110 do 120 hiljada evra u protekle dve i po godine.

Govoreći o planovima preduzeća, rekao je da je Transbalkanski koridor maltene počeo, da će se potpisati ugovor za njegov prvi deo Pančevo–Rešica za desetak dana.

Naveo je da je projekat trafostanice "Beograd 20" završen kao i pristupni dalekovod, da će se vršiti probe ovih dana i da se čeka premijer da dâ datum kada će "Beograd 20" biti otvoren.

Taj projekat je rađen 30 godina i za to vreme je urađeno svega 20 odsto, a za poslednje dve i po godine zavšeno 80 odsto projekta, zaključio je Petrović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво