Читај ми!

Vučić: Verujem u razum hrvatskog rukovodstva i EU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da govori o merama koje je srpska vlada pripremila u slučaju da granični prelazi sa Hrvatskom ne budu otvoreni, uveren da one neće ni stupiti na snagu. Ne možemo preuzeti odgovornost kao država za nešto za šta nismo krivi, poručuje Vučić.

"Verujem u razum hrvatskog rukovodstva, verujem u EU. Verujem u mogućnosti da neko kaže mi smo iz EU pogazili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, verujem da će neko danas to u Briselu reći. Nadam se da nikakve mere neće da se primenjuju", rekao je Vučić u Senti, a prenosi Tanjug.

Upitan ko će i kako srpskim privrednicima nadoknaditi štetu, premijer je rekao da kompanije iz Srbije preko Privredne komore traže načine kako da pred hrvatskim i međunarodnim sudovima tuže hrvatsku državu, a da srpska država to ne može da radi.

"Mi ne možemo da preuzimamo odgovornost koju kao država nemamo i da budemo krivi za nešto za šta nismo, a apsolutno ni za šta nismo krivi", poručio je premijer.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je, povodom jednostranog zatvaranja graničnih prelaza od strane Republike Hrvatske, pismo zvaničnicima Evropske unije.

Vučić je u pismu evropskim zvaničnicima zatražio objašnjenje za "brutalno kršenje" Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je naša zemlja potpisala sa EU, te ponovio da je granica sa Hrvatskom zatvorena već treći-četvrti dan i da Srbija zbog toga trpi veliku štetu.

"U pismu sa istom sadržinom upoznao sam ih sa brutalnim kršenjem SSP-a koji je Srbija potpisala sa EU, apsolutno jednostranim i rekao bih da svi u svetu vide neobjašnjivo zatvaranje granica pokušajem razaranja i uništenja srpske ekonomije. Pitao sam za obrazloženje, objašnjenje i molio za razumevanje. Tražio sam da EU interveniše, jer mi već treći-četvrti dan ne preduzimamo mere", rekao je Vučić u Senti odgovarajući na pitanje šta je napisao u pismima koje je uputio evropskim zvaničnicima.

Pisma je, kako kaže, uputio predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, potpredsednici Evropske komisije i visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federiki Mogerini i evropskom komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu.

Potrebni razum, ozbiljnost i odgovornost

Pitao je, kaže, Hana šta to Srbija nije dobro uradila, poručio da neće da sluša o podeli krivice i podsetio da Srbija ništa nije tražila od EU, pa ni novac.

"Čak im ni pare ne tražimo. Jedino im tražimo da radimo u skladu sa ugovorom koji smo potpisali. Rekao sam i da je Srbija spremna da na miroljubiv, dobrosusedski način rešava probleme", rekao je Vučić i dodao da Srbija ne može da rešava probleme u drugim državama.

Na pitanje kako komentariše izjavu premijera Hrvatske Zorana Milanovića da su srpske kontramere "smešne", Vučić je odgovorio da njemu nije ništa smešno i da srpska privreda zbog zatvorenih graničnih prelaza ima ogromne gubitke.

"Ako je Milanoviću smešno, meni ono što su oni nama uradili, a mi njima ništa nismo, nije nimalo smešno. Za mene je to ozbiljno i teško pitanje. Srbija trpi veliku štetu od toga i za nas milioni evra nisu smešni", podvukao je Vučić.

Ukazuje da je na opasku premijera Hrvatske Zorana Milanovića "Šaraj, brate, malo" lako dati i duhovitiji odgovor, ali da mu u ovakom trenutku nije do duhovitosti, već do ozbiljnosti i odgovornosti.

"Borimo se i radimo sve da se kriza prevaziđe, ćutimo i radimo. Zato pozivam na razum, ozbiljnost i odgovornost", rekao je Vučić u Senti.

Ponovio je da EU treba da objasni o čemu je reč i da li je zatvaranje granica nečija planirana ideja ili je ona došla iz unutrašnjih potreba.

"Evropski komesar Johanes Han dolazi u petak. Čekam da vidim šta će reći, šta je to što je Srbija pogrešila", rekao je Vučić i dodao da je pomalo razočaran reakcijom naših ljudi, koji, kako je rekao, ne vide šta je sve Vlada uradila za zemlju i kritikuju je i kad ništa loše nije učinjeno.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се