Читај ми!

Selaković: Biće razmotrene sve mogućnosti kontramera

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je, povodom jednostrane odluke Hrvatske da zabrani teretni saobraćaj sa Srbijom, da će jedna od glavnih tema današnje sednice Vlade Srbije biti razmatranje svih mogućnosti kontramera, odnosno svega što vlada može da preduzme u ovoj situaciji. Ministar poručuje da će se početkom novembra proveriti "prolazno vreme" sudova u prethodnom periodu od početka ove godine.

"Ne postoji nijedno jedino racionalno razumno objašnjenje zašto zaustaviti protok robe, teretni saobraćaj i to na jednoj od žila kucavica", rekao je Selaković gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Ministar pravde je ukazao da su dve žile kucavice bitne za Srbiju na putu prema zapadnoj Evropi, jedna koja vodi putem od Beograda, Novog Sada prema Horgošu, a druga koja vodi od Beograda, Šida ka Batrovcima, dalje prema Hrvatskoj.

"Zatvaranje tog putnog pravca nama nanosi na dnevnom nivou višemilionsku materijalnu štetu čitavoj srpskoj privredi, našoj državi", istakao je Selaković.

Selaković je ukazao da se pokazalo koliko je Srbija ozbiljnije pristupila rešavanju migrantske krize.

Značaj Srbije je u tome što se nalazi na izuzetno važnom drumskom pravcu, jer migranti se kreću kroz Srbiju, jer je to žila kucavica jugoistočne Evrope, ocenio je Selaković.

Ministar pravde je dodao da je možda ovo prava prilika za Evropsku uniju da još jednom utvrdi značaj Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić zakazao je za u 14.30 sati vanrednu sednicu Vlade Srbije povodom jednostrane odluke Hrvatske da zabrani teretni saobraćaj sa Srbijom, potvrđeno je Tanjugu u kabinetu premijera.

"Cilj borba protiv neefikasnosti sudstva" 

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je cilj borba protiv neefikasnosti domaćeg sudstva i da će se početkom novembra proveriti "prolazno vreme" sudova u prethodnom periodu od početka ove godine.

Selaković kaže da će od 1. januara početi primena zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Ministar pravde je ukazao i na novi nacrt zakona o izvršenju i obezbeđenju, precizirajući da je više od dva miliona sudskih predmeta iz oblasti izvršenja i da je to 90 odsto starih predmeta.

Usvajanjem tog zakona i njegovom primenom steći će se uslovi da se sudstvo rastereti velikog broja starih predmeta i formira mnogo bolji i efikasniji sistem izvršenja, a jedna od novina je prelazak sprovođenja izvršenja sa sudova na instituciju koju sada zakon zove, ne privatni, nego javni izvršitelj, najavio je Selaković.

"Samo sprovođenje izvršenja više se neće nalaziti u sudu. U sudu će ostati sprovođenje izvršenja samo u dva slučaja - kada su u pitanju porodični odnosi i kada je u pitanju vraćanje zaposlenog na posao", najavio je Selaković.

Ovaj nacrt zakona daje mogućnost da poverioci koji potražuju izvršenje naplate usluga, mogu da u određenom zakonskom roku opet prijave svoja potraživanja i izjasne se da li žele da se ta potraživanja namire preko javnih izvršitelja ili preko suda, objasnio je Selaković.

Na pitanje o zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku i visini dosuđenih naknada, Selaković je precizirao da je naknada materijalne štete po odlukama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u 2014. godini iznosila više od 500 miliona dinara.

"Zaključno sa sredinom septembra ove godine, to je oko 350 miliona, međutim, ne treba zaboraviti da još uvek o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku odlučuje naš Ustavni sud, po ustavnoj žalbi i oko 250 miliona dinara je u toku ove godine isplaćeno za naknadu materijalne štete, ne samo po osnovu zaštite prava na suđenje u razumnom roku, to je u svim slučajevima gde je Ustavni sud utvrdio povredu određenog prava", istakao je Selaković.

Selaković je dodao da je "do kraja godine to je cifra koja dostiže po nekoj projekciji skoro 800 miliona dinara".

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво