Ban nastavlja da deluje u skladu sa rezolucijom 1244

Generalni sekretar UN Ban Kimun nastaviće da deluje u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a pitanje članstva u Unesku rešava Generalna konferencija te organizacije, rekla je Tanjugu Eri Kaneko iz pres službe generalnog sekretara UN.

Kaneko je potvrdila da je Ban primio pismo ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića povodom nastojanja Kosova da postane član Uneska.

"Generalni sekretar će nastaviti da deluje u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednoti UN donete 1999. godine. O članstvu u Unesku odlučuje Generalna konferencija Uneska", navela je ona.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pisao je generalnom sekretaru UN Ban Kimunu povodom namere Kosova da postane članica Uneska, navodeći u pismu da je to za Srbiju neprihvatljivo, jer se Kosovo ne može smatrati državom.

Dačić je u pismu istakao da Srbija nije promenila poziciju u odnosu na status pokrajine.

"Kosovo kao teritorija shodno važećoj i obavezujućoj rezoluciji SB UN 1244 (1999), pod upravom Ujedinjenih nacija, u kom kontekstu se ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, ne može se samim tim kvalifikovati ni za prijem u Unesko", istakao je Dačić u pismu.

Dačić je podsetio da je od juna 1990. godine, do danas, napadnuto 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, kao kulturno-istorijski spomenici, od kojih 61 ima status spomenika kulture, a 18 su od izuzetnog značaja za državu Srbiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво