Hodžić: ZSO dogovorena stvar i ne može biti NVO

Šef administracije u opštini Severna Mitrovica Adrijana Hodžić ocenila je da je formiranje Zajednice srpskih opština dogovorena stvar za čiju implementaciju se mora naći kompromisno rešenje.

Hodžićeva je navela da se, prema njenim saznanjima, tema ZSO vrlo ozbiljno razmatra u Briselu i da veruje da će dogovor imati isti efekat kao i dogovor o osiguranju vozila koji je već postignut.

Ona je u saopštenju dostavljenom agenciji Tanjug navela da ZSO vidi kao bitno telo koje će imati vrlo važnu ulogu u stvaranju poverenja između građana i institucija jer, kako je ocenila, građani očekuju da ZSO bude garant njihovog opstanka na Kosovu i zaštitni mehanizam njihovih nacionalnih interesa.

Navela je da još ne postoji konkretan dogovor oko nadležnosti koje će ZSO imati ali da je sigurno da ZSO ne može biti NVO jer kao takva ne ispunjava očekivanja građana.

Hodžićeva je podsetila da je jedan od glavnih razloga zbog kojeg su građani učestvovali na izborima na Kosovu upravo formiranje Zajednice srpskih opština.

“Konkretne nadležnosti zajednice će definitivno biti dogovorene u Briselu, ideja o tome da ZSO ima izvršnu vlast za mene nikada nije i neće predstavljati nikakav problem. Smatram da ZSO treba da ima nadleznosti usklađene sa očekivanjima građana jer jedino kao takva može biti korisna,” kazala je ona.

Šefica opštinske administracije u Mitrovici istakla je da je isto tako važno da nadležnosti ZSO budu usaglašene sa nadležnostima gradonačelnika srpskih opština.

Hodžićeva je kazala i da je Briselski sporazujem sada dobio novu dimenziju jer su u razgovore uključeni glavni akteri Beograda i Prištine, pre svega premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa.

Konkretnan pozitivan primer sporazuma je onaj koji se odnosi na osiguranja i registraciju vozila, čija implementacija će definitivno doneti nešto konkretno za građane, olakšaće slobodu kretanja, uvažavajući i porodični budžet građana jer je dosadašnja praksa putovanja sa kosovskim tablicama bila jako skupa, navela je Hodžić na kraju saopštenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво