Читај ми!

Intenzivni odnosi Srbije i Italije u sektoru odbrane

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministarka odbrane Republike Italije Roberta Pinoti saglasili su se da, uz izuzetno visok nivo političkih i ekonomskih odnosa Srbije i Italije, ima mogućnosti da se unapredi i saradnja u oblasti odbrane.

"Srbija je spremna da učestvuje u svim međunarodnim mirovnim misijama pod pokroviteljstvom EU i UN u saradnji sa Italijom", rekao je srpski premijer, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ministarka Pinoti zahvalila je Vladi Srbije na spremnosti za učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama, jer one povećavaju stabilnost u međunarodnom okruženju, prenosi Tanjug.

Ujedno je istakla značaj opredeljenosti premijera Vučića da doprinese stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, koji se, kao i cela Evropa, suočava sa sve jačim tenzijama.

Vučić je istakao da Vlada Italije daje veliku podršku evropskim integracijama Srbije i uputio ličnu poruku zahvalnosti premijeru Renciju za njegove izjave podrške ostvarenju spoljnopolitičkog cilja Srbije - članstva u Evropskoj uniji.

Sa italijanskom ministarkom sastao se i ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i to o bilateralnoj vojnoj saradnji i zajedničkom učešću pripadnika oružanih snaga dve zemlje u multinacionalnim mirovnim operacijama. Gašić je najavio i unapređenje saradnje u oblasti namenske industrije i zajedničke obuke vojnika.

"Razgovarali smo o intenziviranju saradnje sa Italijom u oblasti vojnog obrazovanja i o izvođenju zajedničke obuke i zajedničkih vežbi pripadnika Vojne policije Vojske Srbije i italijanskih karabinjera. Tema razgovora je bilo i zajedničko učešće u miovnim operacijama obziorm da smo sa italijanskim kontigentom imali jako dobru saradnju u misiji UN u Libanu", rekao je Gašić novinarima nakon susreta sa Pinoti.

Ministarka odbrane Italije Roberta Pinoti ocenila je da su odnosi dve države "uopšteno ali i u sektoru odbrane intenzivni".

"Ova poseta protekla je u znaku prijateljstva Srbije i Italije. Danas smo razgovarali o zajedničkom učešću naših vojnika u različitim mirovnim operacijama i bilateralnim aktivnostima na planu obuke i saradnje u oblasti vojne industrije. Srbija značajnim koracima napreduje ka EU, što Italija podržava jer je Srbija u EU garancija sigurnosti za Balkan ali i za celu Evropu", rekla je Pinoti.

Obostrani interesi od Srbije u EU

Ministarka odbrane Italije Roberta Pinoti i potpredsednik Skupštine Srbije Igor Bečić ocenili su da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje dve države u oblasti odbrane i borbe protiv terorizma.

Roberta Pinoti je prilikom posete srpskom parlamentu razgovarala i sa predsednicom Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marijom Obradović i istakla da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji od obostranog interesa za Srbiju i za Evropu.

Sagovornici su, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije, izrazili zadovoljstvo što visoko razvijene političke i privredne odnose dve zemlje prati i dobra saradnja u oblasti odbrane.

Naročito su istakli da je kruna te saradnje zajedničko učešće Srbije i Italije u multinacionalnim operacijama, posebno u Misiji UN u Libanu.

Bečić je zahvalio Italiji na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije, kao i na profesionalnom angažovanju pripadnika oružanih snaga Italije u Misiji Kfora na Kosovu i Metohiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво