Читај ми!

Pripremljen i četvrti nacrt rezolucije o Srebrenici

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za RTS da je pripremljen i četvrti nacrt rezolucije o Srebrenici. Srbija će taj nacrt dobiti u narednih nekoliko sati. Najnovija verzija još je bliža ruskom tekstu rezolucije, nezvanično saznaje RTS. Dačić konstatuje da je glavni cilj britanske rezolucije da se problem rata svede samo na Srebrenicu.

U očekivanju za sada poslednje verzije teksta, Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se prethodna, treća verzija nacrta rezolucije nije razlikovala mnogo od inicijalnog teksta i dodaje kako se glavna novina odnosi na deo koji se tiče Dejtona.

"Nama se čini da je generalno pokušaj Velike Britanije da se ljudske patnje na prostoru bivše Jugoslavije svedu na jedan broj žrtava", napominje ministar inostranih poslova.

Ponavlja da je problematično to što se ceo problem rata svodi na Srebrenicu i pita se zašto nije doneta rezolucija za 10 ili 15 godina Srebrenice.

Dačić ukazuje kako u formalnopravnom smislu Srbija nije faktor koji odlučuje i dodaje da naša zemlja nije dobila poziv za sednicu Saveta bezbednosti, dok je na sednicu pozvana BiH koja nema jasan stav o pitanju rezolucije.

"Mi se nismo još izjašnjavali o tome. Mi moramo najpre da znamo proceduru kako funkcioniše Savet bezbednosti. Juče su ponovo oko pet posle podne po američkom vremenu održane konsultacije na kojima nije bilo dogovora", kaže Dačić.

Podseća da Rusija ima svoj nacrt rezolucije, a ističe da je gotova i četvrta verzija teksta rezolucije koju će Srbija, kako se očekuje, uskoro dobiti.

Dačić smatra da postoji nekoliko mogućih ishoda o pitanju Srebrenice – odustajanje od rezolucije, dogovor obe strane ili da u vezi sa Srebrenicom ne bude saglasnosti.

Napominje da bi bilo dobro ili da se postigne suštinski kompromis ili da se odustane od donošenja rezolucije.

U svakom slučaju, situacija je konfuzna jer se ne zna ishod, ističe Dačić i podvlači da ovakav pristup ne doprinosi istinskom pomirenju, jer raspiruje podele i sukobe u regionu.

Priština odgovorna za nepostizanje dogovora 

Govoreći o pregovorima u Briselu, ministar Dačić napominje da se za sada ne zna kada će biti nastavljen dijalog, ali da je očigledno da pauza neće biti duga, kao što se očekivalo, jer naši pregovori o članstvu zavise od dijaloga.

Podseća da je jasno kako je Priština odgovorna zato što nije došlo do dogovora, jer nije bilo želje da se napravi iskorak.

Na pitanje da li očekuje da bude pritisaka, Dačić kaže da ukoliko treba da bude nekakvih pritisaka, onda to treba da bude na prištinskoj strani.

"Svako ko misli da će pritiskom na Beograd nešto postići, zaboravlja da su se stvari u Srbiji umnogome promenile i da Srbije nije ona strana koja vara za stolom", zaključuje Dačić.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво