Читај ми!

Mihajlović: Dijalog šansa za pomirenje

Dijalog u Briselu za Vladu Srbije i za srpsku delegaciju je najozbiljniji proces i važno je da dođe do pomirenja dva naroda zarad budućih generacija, kaže šef Kancelarije Vlade za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović. Ističe da to što Priština ne želi da osnuje Sud za ratne zločine OVK šteti svima na KiM, a posebno Albancima.

Šef Kancelarije Vlade za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je odluka o formiranju ZSO postignuta pre dve godine, a da se još čeka njeno formiranje.

"Videćemo da li ćemo danas da stavimo potpis na tzv. principe finkcionisanja zajednice srpskih opština, ali ja sam optimista. Priština je na sve načine pokušavala da blokira formiranje ZSO, a bilo je izjava iz vrha prištinsklih vlasti da će to biti zajednica koja će imati ovlašćenja nevladine organizacije", podseća Mihajlović.

Dodaje da Priština time pokušava da izazove reakciju srpske strane.

"Priština nastoji da Brisel bude formalni put ka priznanju samoproglašene nezavisnosti Kosova i legalizaciji postojećeg stanja, odnosno, pljačke društvene, državne, privatne i crkvene imovine na Kosovu i Metohiji", zaključuje Mihajlović. 

Ističe da je dijalog u Briselu za Vladu Srbije i za srpsku delegaciju najozbiljniji proces.

"Važno je da dođe do pomirenja dva naroda zarad budućih generacija i sva pitanja su mogućnost i šansa da se dođe do rešenja. Ne znam šta će biti sa pitanjem telekekomunikacija, ali treba obezbediti da svi građani Kosova i Metohije imaju podjednake uslove da učestvuju na tenderima na KiM i da to bude tržištna utakmica u kojoj će svi jednako da učestvuju", kaže Milivoje Mihajlović.

Dodaje da je tačno da bi današnji razgovori u Briselu mogli da rezultiraju otvaranjem prvih poglavlja, kako su isticali pojedini evropski i američki zvaničnici.

"Međutim, oni do sada nisu s pažnjom pratili ovaj dijalog i nisu obraćali pažnju na pokušaj opstrukicije Prištine. Očekujem da se sada upute ozbiljnija upozorenja Prištini", kaže Mihajlović.

Ističe da će neusvajanje ustavnih amandmana koji su predviđali osnivanje Suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova imati ozbiljne posledice.

"To nije dobar put i sada je veća mogućnost da Ujedinjene nacije osnuju taj sud ili neka druga međunarodna organizacija. Priština nema volju da očisti sa KiM ekstremiste i to šteti svima na Kosovu i Metohiji a pre svih Albancima", napominje Mihajlović.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво