Читај ми!

Dačić očekuje odgovor Britanije o rezoluciji o Srebrenici

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da u narednim danima očekuje odgovor od Velike Britanije o namerama u vezi sa najavljenom rezolucijom o Srebrenici, a o kojoj još nisu počele konsultacije u SB UN.

Dačić je, odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija, rekao da je zamolio britanskog ambasadora Denisa Kifa da Velika Britanija informiše Srbiju o svojim namerama, imajući u vidu da tekst eventualne rezolucije nije još poznat i da u narednim danima očekuje odgovor, preneo je Tanjug.

"O ovome još nisu započete konsultacije u UN i SB. Savet bezbednosti je veoma značajno telo sa svojim procedurama i treba imati u vidu da se nikad nije desilo da nešto što je predloženo u izvornom bude na kraju usvojeno", ukazao je Dačić.

Podsetio je da Srbija nije članica SB, ali da je veoma zainteresovana za to pitanje.

Upitan da li je rezolucija vrsta pritiska na Srbiju, Dačić je rekao da prvo treba videti šta u toj rezoluciji piše.

"Još nemamo predloge sa njihove strane. Mi smo otvoreni za sve razgovore", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je naveo da je Srbija protiv toga da se godišnjice zločina zloupotrebljavaju u političke svrhe, a da je apsolutno nesporno odavanje počasti žrtvama bilo kog zločina, tako i zločina u Srebrenici.

"Mi očekujemo da se na isti takav način svet odnosi i prema zločinima koji su počinjeni nad srpskim narodom", podvukao je Dačić.

Priština zloupotrebljava nastavak dijaloga

Dačić poziva države da se suzdrže od jednostranih poteza u vezi sa Kosovom dok traje dijalog Beograda i Prištine.

Smatra da prištinska strana zloupotrebljava nastavak tog dijaloga, jer šalje pisma i različite predloge sa obrazloženjem da je Beograd pristao na unapređenje odnosa sa Prištinom tokom dijaloga i da to znači i poziv za druge zemlje da to učine.

"Za nas je to pitanje principijelno. U slučaju Prištine, Kosova, prekršeno je međunarodno pravo i zato pozivamo sve zemlje da se suzdrže od jednostranih poteza dok se dijalog ne završi", kaže Dacić.

Navodi da Srbija zbog toga treba da neguje i obnovi odnose sa tradicionalnim prijateljima, da ima proaktivnu saradnju i da ih informiše o toku dijaloga.

"U poslednjih godinu dana samo dve države su priznale jednostrano proglašenu nezavinost Kosova", navodi Dačić.

Šef srpske diplomatije putuje večeras na sednicu Afričke unije u Johanesburg.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво