Читај ми!

Vučić: Kompanije iz SAD zainteresovane za ulaganja u Srbiji

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Vašingtonu sa predstavnicima američkih kompanija. Istakao je da njihova zainteresovanost za ulaganja u Srbiji znači brži proces evrointegracija i širu političku podršku SAD Srbiji.

Predstavnici "Dženeral elektrika" su premijeru preneli da je ta kompanija otvorena za nove investicije u Srbiji, dok je od predstavnika kompanije "Friport Makomoran" premijer zatražio, između ostalog, pomoć u pronalaženju strateškog partnera za RTB "Bor", preneo je Tanjug.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, sa predstavnicima kompanije "Dženeral elektrik" premijer je razgovarao o saradnji u oblasti energetike, zdravstva, transporta i avio-industrije.

Vučić je, kako se navodi, naglasio da je Srbija sprovela sve zakonske reforme kako bi stranim investitorima omogućila bržu i lakšu realizaciju investicija.

Sagovornike je obavestio i o ekonomskim reformama koje je realizovala Vlada Srbije, što našu zemlju čini ekonomski stabilnom i bezbednom za strane investicije.

Vučić je istakao da je Srbija spremna da američkim kompanijama obezbedi najbolje uslove poslovanja u regionu Zapadnog Balkana i podršku srpske Vlade.

Potpredsednik "Dženeral elektrika" Karan Batija zadužen za međunarodne odnose izjavio je da je ta kompanija otvorena za nove investicije u Srbiji, za razmenu dobre prakse i za otvaranje većeg broja radnih mesta.

Premijer je, dodao je, naglasio važnost saradnje sa Vladom Srbije na dva projekta iz oblasti obnovljivih izvora energije, izgradnji vetroparkova u Dolovu i Kovačici.

"'Dženeral elektrik' u Srbiji 11. juna organizuje 'Sourcing day', u saradnji sa Privrednom komorom i Skupštinom Srbije, gde će ispitati mogućnost pokretanja proizvodnje u Srbiji i angažovanje srpskih proizvođača u lancu 'Dženeral elektrik' kompanija", istakao je Batija.

Srpski premijer susreo se i sa menadžmentom kompanija ITI i NCR, kao i sa predstavnicima kompanije "Friport Makmoran" koji su ga obavestili o napretku projekta za eksploataciju bakra i zlata, četiri kilometra severno od Bora. 

Ričard Levil, potpredsednik te kompanije za globalnu eksploataciju, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem u Srbiji i naglasio da kompanija "Friport" želi da bude model uspešne strane investicije u Srbiji.

"Ove godine ulažemo 18,73 miliona američkih dolara u nastavak istraživanja na projektu 'Ćukaru Peki' kod Bora", istakao je Levil.

Vučić zatražio pomoć u pronalaženju partnera za RTB "Bor"

Premijer Vučić je od predstavnika kompanije "Friport Makmoran" zatražio i pomoć u pronalaženju strateškog partnera za RTB "Bor".

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, istakao je zadovoljstvo zainteresovanošću američkih kompanija za Srbiju i naglasio da dolazak tih kompanija znači širu podršku Sjedinjenih Američkih Država Srbiji.

"To znači brži proces evrointegracija i širu političku podršku SAD Srbiji", zaključio je Vučić.

Predsednik srpske Vlade posetio je danas i kompaniju "Majkrosoft". "Pozvao sam predstavnike 'Majkrosofta' da povećaju svoje prisustvo u Srbiji", napisao je Vučić na svom Tviter nalogu.

Ta kompanija u Srbiji zapošljava oko 250 mladih ljudi iz zemlje, što je jasan pokazatelj razvoja poslovanja "Majkrosofta" u Srbiji, ali i potencijala naše zemlje u oblasti informacionih tehnologija.

Vučić je prethodno na Tviteru napisao da će Srbija obezbediti najbolje uslove za investitore iz SAD.

Kako je najavljeno iz Vlade Srbije, posle susreta sa predstavnicima američkih kompanija, planiran je i susret sa zamenikom američkog državnog sekretara Entonijem Blinkenom, a nešto kasnije i sa predstavnicima srpske dijaspore u SAD.

Tokom drugog dana posete, predviđen je zvanični susret Vučića i potpredsednika SAD Džozefa Bajdena u Beloj kući.

Istoga dana predsednik srpske vlade razgovaraće i sa predsedavajućim Senatskog komiteta za oružane snage, senatorom Džonom Makejnom.

Nakon toga slede susreti sa kopredsedavajućima Srpskog kokusa, kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kao i sa predsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu, senatorom Ronom Džonsonom.

U četvrtak, 4. juna, premijer Vučić posetiće Univerzitet "Džons Hopkins", gde će imati izlaganje, a nakon toga nastaviti niz susreta sa članovima Komiteta i Potkomiteta za spoljne poslove Senata SAD.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво