Читај ми!

Antivladin protest u centru Prištine

Više hiljada demonstranata, pristalica opozicionih stranaka, u centru Prištine tražilo smanjenje cene električne energije, neuplitanje vlade u rad Ustavnog suda i Javnog servisa RTK. Organizatori protesta se protive i formiranju Zajednice srpskih opština.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Želimo posao", "Želimo hleb", "Asocijacija srpskih opština znači podelu Kosova", a skandirali su "Sa lopovima nema države", "Lopove u pritvor, ne u vladu".

Uz sve to nosili su zastave Albanije, a mogle su se videti i zastave takozvane velike Albanije, poznate sa drona iz Beograda.

Učesnici protesta, u organizaciji tri opozicione partije, zatražili su od Vlade Kosova da u roku od dve nedelje odgovori na njihove zahteve.

Zatražili su stavljanje van snage odluke o poskupljenju struje, smenjivanje borda direktora Ureda regulatora za energiju, proglašavanje Trepče javnim preduzećem od posebnog značaja, smenjivanje menadžmenta Radio-televizije Kosova (RTK) i ostavku predsednika Ustavnog suda Envera Hasanija, dok se od premijera Ise Mustafe traži smenjivanje ministra pravde Hajredina Kučija.

Protest više od 10.000 građana Kosova, članova i simpatizera Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo prvo se simbolično zaustavio ispred zgrade Ustavnog suda, gde su učesnici simbolično zgradu i ogradu suda obojili u crno.

Profesor Riza Smajak je zatražio ostavku predsednika suda Envera Hasanija zbog, kako je rekao, nezakonitih i neustavnih odluka u službi vladajuće Demokratske partije Kosova.

Posle toga, učesnici protesta su nastavili ka zdanju KEDS-a, kompanije koja snabdeva Kosovo strujom, gde su zatražili smenu borda direktora, koji su okrivili za visoke cene električne energije.

U simboličnoj akciji su slomili nekoliko digitalnih strujomera koji, prema njihovom stavu, kradu građane Kosova.

Treća tačka protesta je bilo ispred zgrade RTK, gde je zatražena ostavka menadžmeta.

Demonstranti su uzvikivali parole "RTK je naša, a ne Vladina", "RTK je naša a ne Kadrija Vejseljija" (predsednika Skupštine), dok je poslanica Albuljena Hadžiu optužila menadžment da je RTK postala oružje u rukama jedne partije - DPK.

"Problemi i skandali RTK nemaju kraja. Građani se suočavaju sa propagandom televizije koja se plaća iz njihovih taksi. RTK je, umesto da bude u službi javnosti, u službi partijskih interesa.

Nekada je portaprol (Hašima) Tačija, a sledeći put (Kadrija) Vejseljija", rekla je Hadžiu.

Policija je učesnicima protesta dozvolila da u dvorište RTK ubace veliki improvizovani megafon.

Skup je okončan na glavnom Trgu Skenderbeg, ispred zgrade Vlade i Skupštine Kosova.

Tu su govorili lideri opozicionih partija, koji su organizovali taj protest, koji je mirno okončan.

Lider Incijative za Kosovo Fatmir Ljimaj je rekao da je nasuprot pretećim izjavama vlasti, današnji protest dokazao da su građani država, a oni (Vlada) vlast.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je teško optužio vlast i rekao da su se danas okupili da bi rekli da demokratiji, podeli vlasti i institucijama koje su proizašle iz glasanja.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri je rekao da je organizovanje protesta jedini način da se zaustavi sve što je loše.

Policija i organizatori izneli su različite procene broja učesnika.

Samoopredeljenje je ocenilo da je učestvovalo 20.000 ljudi dok je policijska procena da ih je bilo između dve i dve i po hiljade.

Vlada Kosova pozdravila je iskazanu kulturu tokom današnjih protesta, koji su se u Prištini odigrali bez incidenata, navedeno je u saopštenju Vlade Kosova, prenosi Beta.

Ovo je treći protest opozicije u ovoj godini. Prethodna dva puta se protestovalo protiv bivšeg ministra Aleksandra Jablanovića.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво