Davenport: Skrining uspešno završen

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da je skrinig uspešno završen i da Srbija značajno radi na sprovođenju ekonomskih reformi, te da zbog toga Vlada Srbije uživa podršku kako Evropske komisije, tako i država članica EU.

Majk Davenport je na konferenciji "Srbija na putu evropskih integracija - skrining posle skrininga" podsetio da je Srbija pregovore sa EU započela januara prošle godine, izrazivši nadu da će do kraja godine biti otvorena i prva poglavlja u pregovorima sa EU, prenosi Tanjug.

"Veliki značaj imaju poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava i ona se nalaze na samom vrhu spiska poglavlja koji će nadamo se biti otvorena i tokom 2015 godine", rekao je Davenport.

Govoreći o završenom skriningu, Davenport je rekao da je on važan u smislu boljeg razumevanja obe strane - šta treba da se uradi u smislu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa paravnim tekovinama EU.

"Možemo da vidimo da je Srbija postavila dobar osnov koji je neophodan za dalji tok procsa pristupanja. Takođe, može se reći da je Vlada Srbije, odnosno njen pregovarački tim koji predovodi Tanja Miščević, pokazao divan profesionalizam i posvećenost svome zadatku tako što su se držali onog vremenskog rasporeda koji je bio određen", rekao je Davenport, poručivši i da pored prevremenih izbora i nove vlade pregovori su tekli tačno prema postavljenom planu.

Kaže i da se pridaje veliki značaj pristupanju Srbije EU i da to stalno ističe i srpski premijer, te da je to ponovljeno i tokom prošlonedeljne posete visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

"Veoma je važno da se zastane i vidi šta je urađeno do sada i da se pritom ne izgubi iz vida činjenica da su raniji procesi prioširenja pokazali da je uvek korisno da se u koštac sa poteškoćama uhvati odmah. Ti problemi se razlikuju od zemlej do zemlje, a znamo šta će biti na vasem putu i ne treba ih ostavljati za kasnije", poručio je Davenport, ukazujući da vlada mudro radi na pospešivanju bilateralnih odnosa sa susednim zemljama.

Joksimović: Dijalog u Briselu nije zamena za poglavlje 35

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da dijalog Beograda i Prištine nije zamena za Poglavlje 35, koje se tiče Kosova i Metohije i da nije princip da se kroz ostala poglavlja pregovaraju pitanja iz Poglavlja 35.

Joksimović je reagovala na komentar državnog sekretara MUP-a Aleksandra Nikolića da se neka pitanja iz Poglavlja 35 javljaju i u ostalim poglavljima.

"Daleko od toga da se bilo šta stavlja pod tepih”", rekla je Joksimović i istakla da nije dogovoren princip da se pitanja iz Poglavlja 35 pregovaraju po drugim poglavljima.

Joksimović je rekla da je poseta visoke predstavnice EU Federike Mogerini Beogradu bila važna I kako bi se rešila neka otvorena pitanja i sve nedoumice.

Prema njenim rečima, postojale su nedoumice šta će biti sadržaj Poglavlja 35, kako će se pregovarati, navodeći da će Beograd nastaviti da učestvuje na političkom nivou u implementaciji Briselskog sporazuma, i da će se onda videti kako će Poglavlje 35 biti formirano i kad će biti otvoreno.

"To je proces koji niko ne krije, transparentan je i niko u Srbiji ili u vladi nije izbegavao da govori o Poglavlju 35"”, rekla je Joksimović.

Šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević dodala je da se I dalje ne zna kako će funkionisati pregovori u Poglavlju 35 niti koja su sva potrebna dokumenta, te da Srbija stalno postavlja pitanja EU o tome. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво