Читај ми!

Milenković: Otvaranje poglavlja do juna

Direktorka Kancelarije za evropske intergracije Ksenija Milenković kaže za RTS da očekuje pozitivnu ocenu o primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prva poglavlja biće otvorena tokom juna. Beograd nastavlja dijalog sa Prištinom, poručuje Milenkovićeva.

U Beogradu se danas održava drugi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji. Odbor, koji čine predstavnici Srbije i Unije, sastaje se jednom godišnje kako bi razmotrio napredak u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Ksenija Milenković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla kako očekuje pozitivne komentare u vezi sa primenom SSP.

"Možemo govoriti o našem preporodu u primeni Sporzuma o stabilizaciji i pridruživanju. Sve institucije koje su bile prisutne u našim pregovorima to mogu i da potvrde", kaže Milenkovićeva.

Na pitanje kada možemo očekivati otvaranje prvih poglavlja Milenkovićeva kaže da bi prva poglavlja trebalo da budu otvorena tokom juna ove godine i dodala kako je veliki deo posla već urađen, naročito u poglavljima 23 i 24.

Ističe da se trenutno izrađuju akcioni planovi, a da to znači da bi poslednje verzije tih planova trebalo da idu na usvajanje u EU, ali, kako dodaje, za sada je teško govoriti o konkretnim rokovima.

Milenkovićeva napominje da je, kada je reč o poglavlju 35 koje se tiče Kosova, Srbija dobila pozitivne ocene nakon runde 9. februara u Briselu i nada se da će to biti dovoljno za otvaranje poglavlja.

Ipak, podvlači da Beograd očekuje nastavak dijaloga sa Prištinom.

Ukazuje da je izvestilac EP za Srbiju Makalister sastavio izbalansiranu ocenu o pregovaračkom procesu Srbije.

Govoreći o slobodi medija, Milenkovićeva ponavlja da je to jedan od kriterijuma za pridruživanje i da mi imamo set medijskih zakona koje je EU pozitivno ocenila.

Komentarišući izveštaj EK da su građani Srbije sve češći tražioci azila u zemljama EU, Milenkovićeva napominje da su ti zahtevi uglavnom odbijeni i dodaje kako je dobro što je Nemačka stavila Srbiju na listu sigurnih zemalja, tako da se naši građani kada ne dobiju azil uglavnom vraćaju u zemlju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво