Pantić: Prisvajanje imovine na KiM biće model drugima

Ukoliko Kosovo prisvoji imovinu Republike Srbije u pokrajini to bi moglo da postane model za rešavanja sličnih pitanja u svetu, smatra narodni poslanik u Skupštini Srbije Krstimir Pantić.

Pantić je Tanjugu rekao da je pitanje svojine svuda u svetu nepromenljiva kategorija i da to mora da važi i na Kosovu i Metohiji.

"Ako se dozvoli da Kosovo prisvoji imovinu države Srbije onda će to biti loš primer koji će, siguran sam, u budućnosti biti model rešavanja sličnih pitanja. To će značiti da se vraćamo u period kada je sila imala prvenstvo nad pravom i pravdom", rekao je Pantić.

Pantić je komentarišući smenu kosovskog ministra Aleksandra Jablanovića rekao da su Albanci na taj način poslali poruku poslanicima "Srpske liste" da manje gledaju ka Beogradu i da je njihova vlada - Vlada Kosova a da im je premijer Isa Mustafa.

"To je ujedno poruka i Beogradu da ne pomišlja da može da utiče na političke procese i odluke koje se donose u Prištini. Albanci su za smenu Jablanovića očigledno imali podršku Brisela i Vašingtona i to je svojevrstan odgovor Aleksandru Vulinu zbog njegovih izjava nakon puštanja Vojislava Šešelja iz zatvora u Hagu, jer je Jablanović kadar Pokreta socijalista", rekao je Pantić.

Pantić je naglasio da je Jablanović platio cenu političkog neiskustva, “pomislivši da je suviše važan i previše obećavajući i jednim i drugima u periodu pre formiranja kosovske vlade.

Albanci nikada nisu imali sluha za ljude koji ne drže svoju reč zato su, Haradinaj i Kurti toliko i insistirali na njegovoj smeni, rekao je Pantić dodajući da je siguran da neki drugi ministar ne bi bio smenjen da je izjavio to što je rekao Jablanović.

Pantić je kazao da ne treba gajiti prevelika očekivanja od Zajednice srpskih opština (ZSO) jer će, kako je objasnio, zeleno svetlo za njeno osnivanje dati Skupština Kosova i da od Albanaca zavisi kakva će ovlašćenja ZSO imati.

Najave da će Statut ZSO morati da bude u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i Poveljom EU o lokalnim samoupravama ne daju mi za pravo da očekujem da će ZSO imati zakonodavna a ni izvršna ovlašćenja, već samo ona koja sve lokalne samouprave imaju po kosovskom Zakonu o lokalnoj samoupravi a to su ovlašćenja iz oblasti ekonomskog razvoja, prostornog planiranja, obrazovanja i zdravstva, kazao je on.

Pantić je kazao da sumnja da je Albancima na Kosovu stalo do reprize martovskog pogroma nad Srbima o kojoj se poslednjih dana može čuti u medijima, ističući da misli i da je njima dosta sukoba.

"Sukobe mogu da proizvedu samo političari jer upravo njima odgovara nestabilnost na ovim prostorima. Umesto politike sile i represije kojoj smo bili izloženi proteklih 15 godina potrebno je uspostaviti politički i socijalni dijalog sa Albancima jer i oni i Srbi podjednako loše žive", kazao je Pantić.

Osvrćući se na najavu rušenja crkve u Prištini, Pantić koji je poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, ocenio je da taj i problem sa raseljenim Srbima iz Đakovice je pokušaj vlasti u Prištini da skrenu pažnju sa suštinskih pitanja o kriminalu, korupciji i perspektivi života na Kosovu.

"Svedoci smo poslednjih nedelja masovnog iseljavanja albanskog stanovništva sa Kosova zbog siromaštva. Niko od građana nije izjavio da su mu problem srpske crkve i povratnici u Đakovicu, već siromaštvo", rekao je Pantić.

On je kazao da se ovih dana ponavlja slika iz 1999. godine kada su Albanci zbog sukoba na Kosovu bežali u Makedoniju i Albaniju a danas preko centralne Srbije beže u zapadnoevropske zemlje.

Pantić, koji je i bivši predsednik opštine Kosovska Mitrovica, kazao je da opštine na severu Kosova još uvek nisu počele da funkcionišu na način da služe građanima i da će sud o njima upravo dati građani.

"Iako lokalne samouprave treba da rešavaju lokalna pitaja i probleme koji su interes lokalnog stanovništva nemoguće je izbeći i visoku politiku", rekao je Pantić.

Gradonačelnici na severu Kosova moraju da imaju na umu da su potpisali izjave lojalnosti Prištini i da je nemoguće sedeti na dve stolice, lako je biti Srbin u Beogradu i odatle slati patriotske izjave, na terenu je sasvim drugačije i bojim se da je najbolji primer za to Aleksandar Jablanović, zaključio je Pantić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво