Читај ми!

Vučić: Voleli bismo da budemo kao Finska

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da bi Srbija teškim radom želela da dođe do dobrih rezultata. Voleli bismo da budemo kao Finska, rekao je Vučić i pozvao finske investitore da ulažu u Srbiji. Pri kraju su pregovori o FAP-u sa kompanijom "Sisu", poručuje premijer.

Aleksandar Vučić se u Helsinkiju sastao sa finskim kolegom Aleksanderom Stubom i sa predsednikom Finske Saulijem Ninisteom. 

Sa finskim premijerom Vučić je razgovarao o putu Srbije ka Evropskoj uniji, predsedavanju OEBS-u, odnosima u regionu i o situaciji u Ukrajini, prenosi Tanjug.

"Srbija je veoma važna zemlja u regionu Zapadnog Balkana i zbog procesa pridruženja, predsedavanja OEBS-u, kao i zbog dobrih odnosa koje Srbija ima sa drugim zemljama", naglasio je finski premijer.

Premijer Vučić je zahvalio finskom kolegi na podršci koju pruža našoj zemlji na putu ka Evropskoj uniji, što je strateški cilj Srbije.

"Voleli bismo da budemo kao Finska. Da teškim radom dođemo do dobrih rezultata", istakao je Vučić.

Na sastanku je bilo reči i o bilateralnoj saradnji, ekonomskoj razmeni, koja je u porastu, kao i o planu za dovođenje većeg broja finskih investitora u Srbiju.

Odgovarajući na pitanja novinara da li Finska podržava otvaranje poglavlja u pregovorima između Srbije i EU, Stub je rekao da na te procese ne može da utiče, ali da Finska podržava proces proširenja i da se nada da će poglavlja biti otvorena što pre.

Vučić je naglasio da Srbija prvo mora da završi sve svoje obaveze.

"Nadam se da će poglavlja biti otvorena uskoro, ali mi to ne radimo zbog poglavlja već zbog Srbije i njene bolje budućnosti", dodao je predsednik Vlade Srbije.

Vučić se sastao i sa predsednikom Finske Saulijem Ninisteom i tom prilikom se zahvalio na podršci Finske evropskom putu Srbije i na donaciji koju je finska vlada uputila našoj zemlji tokom majskih poplava.

Vučić i Niniste su razgovarali o evropskom putu Srbije, reformskim merama koje naša zemlja preduzima, mogućnosti dovođenja većeg broja finskih kompanija, kao i političkoj situaciji u Evropi, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Tokom sastanka, premijer Srbije i finski predsednik razgovarali su i o srpskom predsedavanju OEBS-u i neophodnosti reševanja problema u Ukrajini mirnim putem.

Podrška finskim kompanijama 

Premijer Srbije je jednodnevnu posetu Finskoj započeo učešćem na biznis forumu u organizaciji finske nacionalne agencije Finpro, koja predstavlja 550 kompanija te zemlje.

Vučić je informisao finske investitore o reformskom procesu i ekonomskoj situaciji i pozvao ih da u što većem broju dođu i ulažu u Srbiji.

"Ne tražimo milostinju, reforme smo započeli sami, bez pritisaka spolja, jer želimo da budemo moderna, ekonomski stabilna, evropska zemlja. Mi želimo zdravu ekonomiju i težak rad", istakao je premijer Srbije.

Obraćajući se na početku zasedanja, finski ambasador u Srbiji Peka Orpana istakao je da finske kompanije povećavaju učešće na srpskom tržištu i da reformski proces koji sprovodi srpska vlada, donosi konkretne rezultate i poboljšava investicionu klimu, što Srbiju čini konkurentnim tržištem.

"Srpska vlada i institucije voljne su da daju podršku finskim kompanijama i zato je dobro da ne oklevate već da odmah počnete da istražujete srpsko tržište", naglasio je Orpana.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je Srbija sada u fazi kada treba da bude dobar domaćin, da reformiše svoje institucije i da stranim investitorima stvori dobru i sigurnu investicionu klimu.

Pregovori sa kompanijom "Sisu" pri kraju 

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da Finska apsolutno podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, kao i da sve veći broj finskih investitora dolazi u našu zemlju.

Vučić je novinarima u Helsinkiju rekao da je sa finskim zvaničnicima razgovarao o evropskom putu Srbije, dolasku finskih investitora, ekonomskim reformama, ali i o svetskim temama – Rusiji, Grčkoj, Ukrajini i primetio da je biznis forum takođe velika stvar za Srbiju.

Upitan kako ocenjuje izjavu finskog premijera Aleksandra Stuba da je Srbija strateški partner te zemlje, Vučić je rekao da se nada da to poverenje neće biti iznevereno.

"Dobra je stvar kad vas skandinavski narodi podržavaju. Oni imaju veliki ugled i te protestantske zemlje se ne odlučuju lako da neku zemlju podrže. Ali kad to učine, to je velika podrška i pomoć i to znači da ste je zaslužili", rekao je Vučić.

Premijer je, upitan kad će biti otvorena poglavlja u pregovorima sa EU, rekao da će ove godine sigurno biti otvoreno nekoliko poglavlja, ali nije mogao da precizira kad, navodeći da to očigledno zavisi i od nastavka dijaloga sa Prištinom.

"Mi nikoga ne molimo, naš posao je da uradimo šta možemo, ali očigledno da to zavisi od razgovora u vezi sa Kosovom. Nastavićemo ih 9. februara, a drugi će donositi odluku kad će poglavlja biti otvarana", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da su pri kraju pregovori sa kompanijom "Sisu" o FAP-u, te da očekuje da u roku od dva meseca budu završene sve procedure i da prvi kamion iz pribojske fabrike izađe do kraja godine.

"To je jedna od najmoćnijih evropskih fabrika, specijalizovah kamiona, tegača, vojnih kamiona, dizalica i sve to će da se proizvodi u našem Priboju", poručio je premijer.

Vučić je dodao i da sa finskim zvaničnicima deli iste stavove o tome da samo teške mere u državi mogu da dovedu do najboljih rezultata.

"Finci su veoma bliski sa Nemačkom, premijer je veoma blizak sa Angelom Merkel, tako da i tu delimo zajedničko mišljenje i stavove kako da idemo u budućnost", zaključio je Vučić.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво