Читај ми!

Vučić: Srbija se u Davosu našla zato što je drugačija

Biti u Davosu najjednostavnije znači postati deo ogromne vrteške, napisao je premijer Aleksandar Vučić. "Počinjemo da se okrećemo. Ali polako. Nije baš jednostavno za nas stići (dostići) u taj veliki svet", primećuje premijer.

Srbija se u Davosu našla zato što je postala drugačija, napisao je premijer Aleksandar Vučić za Blic, u tekstu "Dnevnik iz Davosa", u kojem iznosi utiske dvodnevnog boravka, susreta i razgovora sa svetski poznatom političkom i ekonomskom elitom.  

Nazivajući taj elitni ski-centar u švajcarskim alpima "Čarobni breg" po Tomasu Manu, Vučić podseća da je najbogatija gužva na svetu počela 1971. i da od tada svake zime tamo stigne sam vrh političke i ekonomske sile, prenosi Tanjug. 

"Biti u Davosu najjednostavnije znači postati deo te ogromne vrteške. Uleteti u centrifugu svetske ekonomije i osvojiti, konačno, to tako važno sedište na kojem se ide i gore i dole, ali i sa kojeg se, ako te prihvate (a prihvate te kada te pozovu u Davos), više ne silazi", naveo je Vučić.

Srbija je, kaže, dobila poziv. "Počinjemo da se okrećemo. Ali polako. Nije baš jednostavno za nas stići (dostići) u taj veliki svet", primećuje premijer.

Uz opasku da je Davos "đavolski skup", ističe da je srpska delegacija štedela na svemu, pa i na putovanju.

To, kaže, znači: "Nema organizovane promocije Srbije, a Davos se raspada, puca od raznih promocija. Nema zakupa velikih hotela, a Davos je sam veliki hotel i zakupljen je. To, na kraju, znači da smo mi smešteni desetak kilometara od tog centra ekonomskog sveta, u seocu Klosters. Ne stižemo ni da ga zapamtimo".

Uprkos tome, Vučić zadovoljno primećuje da je Srbija već prvog dana imala promociju u najnovijem izdanju švajcarskog Blika, na prvoj i na još dve, kako kaže, najvažnije strane.
"Više od toga nam i nije potrebno. Bar ne danas, u Davosu", konstatuje Vučić.

Utisak mu je da su bogatstvo i moć vrlo jednostavni. Nema, kaže, nikakvih pretenzija u ljudima koji kontrolišu i svetski mir i svetsku ekonomiju. Užurbani su, dodaje, nekonvencionalni, skromni i nadasve fokusirani.

"Ovde se prave poslovi, ovde se štedi vreme, i ovde se – sluša", zapisao je premijer istakavši da upravo zato nikada u životu nije toliko pazio šta će da kaže.

Podseća na susret sa kineskim kolegom, inače, starim prijateljem Li Kećangom i ponavlja da je on bio "zvezda Davosa".

"Za njim i za gostima iz Azerbejdžana bukvalno trče. Pare su na Istoku, i tržište, i potrošnja, i opet – pare", naveo je premijer Srbije u "Dnevniku iz Davosa".

Podseća i da je sa Kećangom potvrdio dogovor iz Beograda o gradnji brze pruge do Budimpešte koju ćemo, kaže, imati od oktobra 2017. Kećang mu je, kaže, obećao da će doći na otvaranje, što srpskog premijera čini "presrećnim".

Inače, tokom dva dana boravka u Davosu, Vučić je učestvovao na "Rojtersovom" i "Blumbergovom" forumu i imao niz bilateralnih susreta i sve ih je, kaže, pozvao da dođu u Srbiju.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво