Vučić: Članovi SNS-a da pomognu Srbiji

Predsednik SNS apelovao je na članove Predsedništva stranke da se ujedine u želji da pomognu Srbiji.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić pozvao je da se, ukoliko postoje, prevaziđu nesloge u partiji i najavio da će konačna ocena o radu svih državnih organa biti doneta do kraja aprila, prenosi Tanjug.

Vučić je na konferenciji za novinare posle sednice Predsedništva stranke rekao da je dogovoreno da se za 1. mart raspišu izbori za opštinske i gradske odbore SNS-a.

Lider naprednjaka najavljuje i da će doći do značajnih promena u Glavnom odboru stranke, koji će održati sednicu naredne nedelje.

Vučić je rekao da je na sednici Predsedništva bilo reči o zadacima koje SNS ima pred sobom, kao stranka koja mora da se ponaša najodgovornije, da pred građane izlazi sa činjenicima i istinom.

Takođe, stranka treba da preduzima teške mere kako bi se zemlja izvukla iz krize u kojoj je, kako je rekao, ponajmanje krivicom SNS-a.

"Naša obaveza je da se ponašamo drugačije od svih, što znači da naša stranka ne sme da bude biznis partija kakve su bile sve partije. Ne smemo da budemo stranka u kojoj će funckioneri da se bave svojim ličnim finansijskim napretkom, a ne da vode računa o interesima građana", rekao je Vučić.

"Danas sam apelovao na sve članove Predsedništva da se ujedine u želji da se pomogne Srbiji i da se prevaziđu, ako postoje i gde postoje, eventualne nesloge, da se posvete radu", rekao je Vučić.

"Samo SNS nema poslanike sa duplim funkcijama"

Aleksandar Vučić izjavio je da naprednjaci nemaju nijednog poslanika sa duplim funkcijama i time pokazuju da, dovođenjem sebe u red, imaju pravo da traže od drugih da se ponašaju odgovornije.

Vučić je rekao da je SNS privlačio pažnju i kritiku javnosti i da je on lično zadovoljan što su jedini koji nemaju poslanike kojima nisu prihvaćene ostavke na više funkcija.

"Sve ostale stranke imaju bezbroj primera (poslanika) sa više funkcija. Polako ali sigurno pokazujemo da time što sebe dovodimo u red imamo pravo da tražimo od drugih da se ponašaju odgovornije", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, od funkcionera SNS-a traži veoma odgovorno ponašanje na svakom delu teritorije.

"Verujem da ćemo posle sednica važnih državnih organa uspeti da očuvamo punu stabilnost i mir za građane. Svi naši stranački organi posvećeni su punom ekonomskom napretku i verujem da ćemo imati dobre rezulate", podvukao je Vučić.

Lider naprednjaka je novinarima poručio da budu oprezni kada dobiju informacije o povećanju javnog duga i objasnio da će se od sedam milijardi 5,5 ili šest potrošiti na rolanje.

Zamena starih dugova za nove pod povoljnijim uslovima nije povećanje javnog duga, već rolanje, objasnio je i dodao da će ove godine za milijardu i 500 miliona dinara biti povećan javni dug, što je dramatično smanjenje, a da sledeće godine neće preći milijardu.

"Voleo bih da je samo neznanje ili nepoznavanje ili nedovoljna praksa uzrok tim izjavama, iako su neki već 15 godina na vlasti, pa me čudi što nisu do sada naučili. Mi ćemo da stvorimo sistem i ekonomski ambijent u kome će ljudi moći da rade i žive bolje", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, posao SNS-a je da obezbedi boljitak za Srbiju, da istorija to poštuje, a niko u SNS-u ne treba da vodi računa "kako će se neko odnositi prema nama".

Vučić je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao da Srbija želi punu političku stabilnost u zemlji u kojoj živi više od pola miliona muslimana koje, kako je rekao, svi mi ovde jednako poštujemo.

"Usijanim glavama poručujemo da ne donose bilo kakve zaključke i akcije protiv građana islamske vere u Srbiji", rekao je Vučić i najavio da će posle posete Kosovu i Metohiji posetiti Novi Pazar, Tutin i Sjenicu.

"Hoću da razgovaram sa bošnjačkim muslimanskim prvacima. Hoću da vidim kako da prevazilazimo tešku ekonomsku krizu i uspostavimo stabilnost zemlje i uveren sam da ćemo uz njihovu podršku tu stabilnost umeti da sačuvamo", istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić poručio je da Srbija najoštrije osuđuje teroristički akt i strašni zločin koji se dogodio u Parizu.

Odgovarajući na pitanje novinara da li Srbiji preti opasnost od islamskog terorizma, Vučić je rekao da bezbednosne službe u Srbiji znaju sve o ljudima koji su ratovali u Siriji i Ukrajini. Sva ta lica su, kazao je premijer, "pod kontrolom, iako su mnoga od njih opasna".

"Ali oni su pod budnim okom nadležnih organa države i bezbednosnih službi Srbije", kazao je premijer.

Vučić napušta mesto šefa Biroa za bezbednost

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će sa zadovoljstvom napustiti mesto šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa personalnim rešenjima u Birou za koordinaciju službi bezbednosti koje je pominjao predsednik Republike, Vučić je rekao da će na tome raditi zajedno i da je predsednika još ranije molio za takvo rešenje.

"To je njegova isključiva nadležnost. Ja sam bio veoma posvećen, ali kao predsednik Vlade imam mnogo obaveza i voleo bih da mogu još više da se posvetim rešavanju ekonomskih problema", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je već razgovarao sa Nikolićem o budućem šefu Biroa, Vučić je rekao da jeste i da smatra da će u narednim danima i to biti poznato.

Premijer je dodao da je fer od predsednika što po tom pitanju želi da čuje i njegovo mišljenje i da mu je na tome veoma zahvalan.

Na pitanje da li to znači da će napustiti mesto šefa Biroa, Vučić je odgovorio: "Sa najvećim zadovoljstvom".

Vučić je dodao da će i mnoge druge funkcije napustiti u budućnosti, te da ne zna kako će onda neki i dalje da dokazuju teorije o diktaturi, autokratiji i slično.

Navodeći da s predsenikom radi po svim pitanjima, rekao je da su se videli ove nedelje dva-tri puta, a kad je reč o platformi za Kosovo i Metohiju koju je najavio Nikolić, istakao je da smatra da su njih dvojica veoma bliski u stavovima.

"Mislim da odlično razumem ono što on govori, a i da predsednik zna odlično šta i kako Vlada radi. Ne vidim tu velike probleme", rekao je Vučić.

Premijer je naveo da Srbija ima mnogo većih problema, pre svega u vezi sa ekonomijom, i da tu očekuje podršku predsednika.

Upitan da prokomentariše izjave Nikolića u kojima podseća da su naprednjaci na vlasti zahvaljujući njegovoj pobedi na predsedničkim izborima 2012. godine i da će, kao što su zajedno došli zajedno i otići s vlasti, Vučić je rekao da nema nikakav problem sa tim.

"Nemam ništa protiv da odem i pre i to mi nije problem. A Nikolića veoma poštujem, smatram ga iskrenim prijateljem. Što se tiče toga ko je i kako pobedio, Nikolić je pobedio kao predsednik Republike, ali smo mi imali izbore pre sedam meseci, lista se zvala SNS i na tim izborima smo dobili 48,5 odsto glasova", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da smatra da ne bi dobili toliki broj glasova da nije bilo predsednika Tomislava Nikolića.

Kaže da je Nikoliću zahvalan na podršci, te da neće nijednu reč sujete izreći na njegov račun.

"Od mene reči sujete da čujete nećete. Mene to u životu ne zanima", rekao je Vučić i dodao da mu je svaka kritika sa bilo koje strane dobrodošla, te da uvek gleda šta može da učini da kod sebe stvari ispravi. 

"Zadovoljan sam 'Esmarkovom' ponudom"

Premijer Srbije izjavio je da je veoma zadovoljan zbog ponude kompanije "Esmark" za strateško partnerstvo sa smederevskom železarom.

"Veoma sam zadovoljan i ne mogu da se radujem onoliko koliko ću tek da se radujem kada ugovor bude potpisan i kada uđu u Smederevo", rekao je Vučić.

Na pitanje kako se znalo koliko prijava je stiglo na tender, Vučić je kazao da je jednostavan način da se sazna jer je onaj ko je želeo da učestvuje na tenderu morao da uplati 100.000 evra na račun Republike Srbije, odnosno na račun Narodne banke Srbije.

"Mi znamo kad nam neko uplati toliko novca da imamo ponudu", rekao je Vučić i dodao da su na tender za Železaru stigle dve ponude koje su plaćene, a treća je naknadno poslata.

Obraćajući se "neznalicama" koje se čude što će Srbija da preuzme obaveze Železare, Vučić je poručio: "Ne nego će Sveti Petar da ih preuzima. Šta hoćete, da zatvorimo Železaru, da svuda stavimo katance i da nigde niko ništa ne radi, jel' to hoćete?! Tog licemerja i tih laži sam sit".

Dodao je da je Srbija to učinila zbog više od 5.000 zaposlenih, zato što to podiže BDP zemlje i zato što to znači podizanje proizvodnje, rast i zdravlje srpske ekonomije.

"Ne dajemo mi nikome nikakvu srebrninu ili zlatno posuđe već nešto od čega smo mi uspeli da napravimo nešto veoma neuspešno, sa ogromnim dugovima", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je čak i predstavnicima EU poslao poruku koliko je pitanje Železare značajno za Srbiju i da veruje da će oni imati razumevanja.

"Neću smeniti Selakovića" 

Premijer i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da neće smeniti ministra pravde Nikolu Selakovića zato što to traži Miroslav Mišković.

Prema njegovim rečima, on je Selakoviću već rekao koje je greške napravio, a da će ga smeniti kad bude smatrao da za to ima razloga i o tome obavestiti javnost.

Vučić je rekao da čestita Miškoviću na uticaju koji ima u društvu i dodao da nije nemoguće da on sruši Vadu, ali da, dok je on premijer, Mišković sigurno neće da određuje ko će da bude u Vladi.

Odgovarajući na pitanje da li će rekonstruisati kabinet i smeniti Selakovića, Vučić je rekao da on kao premijer ne reaguje pod pritiskom, već kako mu nalaže njegovo poštenje i nečiji rad.

"Neću da smenim Nikolu Selakovića jer to traži Mišković ili zato što traži neko kome je Mišković rekao da na tome insistira", izričit je bio Vučić i dodao: "Ja vas obaveštavam da Mišković na tome insistira".

Vučić je naglasio da će, i kada je reč o razrešenju razmirica unutar stranke, nastupati jedinstveno. "Sve što imamo da kažemo, to ćemo učiniti na unutarstranačkim skupovima", zaključio je premijer Aleksandar Vučić.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво