Читај ми!

"Srbija uradila mnogo na sprovođenju sporazuma"

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da je Srbija uradila mnogo u sprovođenju Briselskog sporazuma i da Beograd sa nadom čeka nastavak pregovora 9. februara u Briselu.

Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je Srbija uradila "enormno mnogo" u sprovođenju Briselskog sporazuma, a da su ostali problemi telekomunikacije i energetike, gde kako kaže, nije bilo odgovarajućeg partnera.

"Mi se borimo da zaštitimo našu imovinu i da zaštitimo mogućnost da Srbi na KiM upravljaju svojim delom elektroenergetskog sistema, da ljudi koji imaju telefone u okviru 'Telekoma Srbije' mogu nesmetano da ih koriste i da 'Telekom', u skladu sa sporazumom, može da obavlja svoj posao i na teritoriji KiM", naveo je Đurić.

Upitan šta je Kancelarija za KiM uradila u prethodnom periodu, Đurić navodi da je više od 50 puta boravio u Pokrajini, da je Kancelarija izgradila 25 kuća, četiri stambene zgrade, uradila 20 projekata sanacije i izgradnje lokalnih puteva, a da je država za 4.082 osobe obezbedila pravnu pomoć.

Kaže da je država pomagala i poljoprivredu i da je od izbora nove vlade obnovljeno i izgrađeno pet crkava.

Što se tiče usvajanja statuta Zajednice srpskih opština, Marko Đurić kaže da je Beograd spreman i da je Priština ta koja treba da ispuni svoj deo sporazuma.

"Mi sa nadom i velikim očekivanjem gledamo na nastavak dijaloga 9. februara u Briselu, gde očekujemo da sa naše strane prva tačka, u smislu onoga što mi očekujemo da dobijemo, bude sprovođenje tog dela Briselskog sporazuma", rekao je Đurić.

Komentarišući izjavu Edite Tahiri da Zajednica srpskih opština neće imati izvršnu vlast, i da će Srbija morati da prizna Kosovo da bi ušla u EU, Đurić kaže da je vlada u Prištini potpuno drugačija posle potpisivanja sporazuma, gde Tahirijeva ima kolege koji misle potpuno drugačije, uključujući potpredsednika vlade iz redova srpskog naroda koji misli potpuno drugačije.

"Činjenica je da je tačka jedan koalicionog sporazuma na kome počiva njena vlada stvaranje Zajednice srpskih opština", rekao je Đurić.

Poručuje da u tom delu nema prostora za "umanjenje" Briselskog sporazuma i da statut po sporazumu nastaje u dijalogu Beograda i Prištine, uz učešće Upravljačkog tima ZSO.

Kaže da mu nije sasvim jasno šta su dobrosusedski odnosi, koji mogu da se uspostavljaju samo između država, i da Kosovo i Metohija nije država nego pokrajina.

"Ja znam da ima zvaničnika raznih zemalja koji bi želeli da se stvari posmatraju na taj način. Mi ih posmatramo nešto drugačije... Mi želimo da razgovaramo o normalizaciji odnosa", rekao je Đurić.

Govoreći o platformi za KiM koju će predsednik Nikolić predložiti, Đurić kaže da je ponašanje države omeđeno Ustavom i voljom naroda.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво