Читај ми!

Ninčić: Konsenzus u OEBS-u najveći izazov

Državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih poslova Roksanda Ninčić smatra da će izazov pred Srbijom kao predsedavajućom OEBS-u biti postizanje konsenzusa među članicama te organizacije.

Roksanda Ninčić je, u emisiji Talasanje Radija Beograd 1, rekla da će predsedavanje OEBS-u biti prilika za Srbiju da pokaže međunarodnoj zajednici da je zemlja koja rešava probleme, umesto što ih generiše.

"Ogromna je prednost što mi nismo svrstani ni u jedan tabor, posebno u celoj ovoj priči OEBS-a sa Ukrajinom", rekla je Ninčić.

Prema njenim rečima, Kosovo nije tema OEBS-a, niti može da bude, jer većina članica te organizacije nisu priznale Kosovo i jer Kosovo nije na agendi OEBS-a.

Ninčić je naglasila da su pripreme za predsedavanje počele pre skoro tri godine i da neće biti "nikakve improvizacije".

"Mogu da potvrdim da je ovo jedna od najozbiljnijih priprema koje smo imali u vezi sa nekim međunarodnim događajem", rekla je Ninčić.

Bivši šef srpske diplomatije Vladislav Jovanović saglasio se da je Srbija dobro pripremljena za predsedavanje OEBS-u, ali je upozorio da je svejedno očekuje "minsko polje".

"To je takođe za Srbiju i jedno minsko polje jer nikada do sada nije bila situacija tako 'načičkana'. Imaćemo okršaj između američkih pogleda na ukrajinsku krizu i ruskih stavova", rekao je Jovanović.

Naglasio je da Srbija mora da se drži u centru i da ne sme da skreće "ni levo ni desno".

Bivši ambasador Srbije u Turskoj Dušan Spasojević, koji je takođe gostovao u Talasanju, kaže da je predsedavanje OEBS-u vruć krompir, jer je sitaucija napeta.

"Nama je Kosovo veoma važno i mislim da bi trebalo o tome da govorimo i da tu temu pokrenemo. Mi sebe treba da profilišemo kao miroljubivu zemlju i onu koja štiti svoje interese. Mi moramo da se oslobodimo toga da uvek vodimo računa šta će neko drugi da nam kaže zašto smo nešto uradili", rekao je Spasojević.

Kako kaže, tokom predsedavanja OEBS-u treba da zadržimo srednju liniju.

"Mi mislimo da istorija počinje od nas i ovo nije najvažnija stvar kojoj predsedavamo. Ovo treba da iskoristimo da promovišemo Srbiju, pre svega i da shvatimo koliko nam je potrebna ozbilja diplomatija", poručio je Spasojević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво