Читај ми!

Mustafa: Srbi konstruktivni u kosovskoj vladi

Novi kosovski premijer Isa Mustafa ocenio je pozitivnim učešće Srba u kosovskoj vladi, u kojoj po prvi put ima predstavnika sa celog Kosova. Dodaje da su predstavnici "Srpske liste" konstruktivni i zainteresovani da učestvuju u rešavanju problema.

Mislim da je dobro što su Srbi unutar Vlade i što su uključeni u institucije Kosova, rekao je Isa Mustafa u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, prenosi Tanjug.

"Svi treba da budemo obazrivi prema njima kako ih ne bi udaljili i ne treba im dati teške ocene koje bi nam onemogućile saradnju sa njima", rekao je Mustafa. 

Mustafa je objasnio da je u dosadašnjim kontaktima sa Srpskom listom, ministrima i zamenikom premijera, primetio kontruktivno ponašanje i interesovanje da učestvuju u rešavanju problema.

"Ne možemo ih sada obavezati da govore kako mi govorimo ili da ih nateramo da misle kako mi mislimo, ali važnije je da su oni uključeni i da su deo institucija Kosova i da će učestvovati u donošenju odluka. Prilikom donošenja odluka, svaki poslanik Skupštine Kosova će odlučivati na osnovu ličnih stavova. Ne mogu da kažem da neće biti pod uticajem Beograda, ali postoje pitanja koja možemo zajedno prevazići", rekao je Mustafa.

Kosovski premijer je ponovio da je dobro što su Srbi deo kosovske vlade i skupštine, i što po prvi put su tu predstavnici sa celog Kosova, odnosno i iz opština na severu sa kojima su prištinske vlasti, kako je naveo, "uvek imale probleme".

Što se tiče Zajednice srpskih opština, prema njegovim rečima, potrebno je da se jasno definiše i da se razmotri kako će se sprovesti, ali da implementacija mora da bude u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova.

"Postizati primenjive sporazume" 

U vezi sa planiranim prvim susretom sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, na poziv šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, izrazio je mišljenje da će ovaj sastanak služiti više upoznavanju u fazi, kada će se i otvoriti agenda sa pitanjima o kojima će se pregovarati u predstojećem periodu.

"Naš cilj je da dijalog krene napred, da bude konstruktivan i da iz njega proisteknu rezultati koji se kasnije mogu sprovesti. Želimo da i profil dijaloga, ali i njegov sadržaj i okvir, garantuju održivost, kako ne bi došli u situaciju u kojoj razgovaramo i dogovaramo se u Briselu, a potom ponovo sednemo po drugi put da razgovaramo kako sprovesti postignute sporazume u Briselu", ukazao je Mustafa, podvukavši da je potrebno postizati sporazume koji se mogu primenjivati.

Mustafa je najavio da će njegova vlada razmotrti dokle se stiglo sa određenim pitanjima, te dodao da se sporazumi koji su postignuti prošle godine i koji se sada trebaju sprovesti tiču strukture civilne zaštite na severu zemlje koja treba da se ukine.

Uspostavljanje Specijalnog suda, kako je dodao, biće izazov "zato što to nije lako pitanje".

"Mi smo jedan deo tog izazova već prevazišli u Skupštini u prošlom mandatu jer smo podržali osnivanje Specijalnog suda. Sada je ostalo da se dokumenti ovog suda usvoje u Skupštini, kao i drugi zakoni", rekao je Mustafa.

Kada je u pitanju iseljavanja građana Kosova, Mustafa je istakao da je obaveza nove vlade i svih kosovskih institucija da se stvori ambijent i uverenje da ljudi ne treba da napuštaju zemlju i da spas traže van Kosova.

Mustafa je poručio da će se kosovska vlada truditi maksimalno u oblasti ekonomije, u privlačenju stranih investicija, na poljoprivrednim subvencijama, kako bi se što pre otvorila nova radna mesta, ističući da treba građanima jasno staviti do znanja da neće dobiti azil ni u jednoj državi i da je rešenje u viznoj liberalizaciji.

Naveo je da je teško ispuniti sve kriterijume vizne liberalizacije, ukazavši da "ni ostale zemlje nisu ispunile sve uslove, ali im je bilo tolerisano zato što je bilo važnije da se uključe u tu zonu nego da ostanu izolovane".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво