Читај ми!

Vučić: Jasna i nedvosmislena podrška Rima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da Srbija uživa jasnu i nedvosmislenu podršku Italije na svom evropskom putu, ali i u okviru bilateralnih odnosa. Ponavlja da nikoga u EU neće da moli za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Aleksandar Vučić se, tokom zvanične posete Rimu, sastao sa svojim kolegom Mateom Rencijem, kao i sa predsednikom Italije Đorđom Napolitanom.

"Rekao sam (Mateu) Renciju da smo veoma zahvalni na načinu na koji nas Italija podržava, da nikoga ništa ne molimo, da ni na koga nikada nismo ljuti, pa ni na one koji ponekad od Srbije traže možda i više od onoga što je moguće, da verujemo da će naše reforme dati rezultate", rekao je Vučić novinarima u Rimu.

Naveo je da je Italija tražila otvaranje poglavlja do kraja godine, da su doneli rezoluciju u parlamentu i da će i u Evropskom parlamentu izraziti svoju želju i pokazati jasnu privrženost i podršku Srbiji na njenom evropskom putu.

"Ja sam rekao Renciju da nisam i neću nikoga da molim ni za šta. U ime Srbije bih bio u stanju da molim šta god hoćete, ali za otvaranje datuma neću da molim nikoga. I mislim da su naši italijanski domaćini i prijatelji to odlično razumeli i mislim da su to svi i te kako dobro razumeli", naglasio je Vučić.

Istakao je da, za razliku od nekih u prethodnim godinama, nema nameru da se dodvorava ni svom narodu ni bilo kome drugom.

"Ako vi niste videli za šest meseci velike reforme – a video ih je jedan Mateo Renci i mnogi svetski lideri, i vide ih od Zakona o radu, o stečaju, penzijama, do mera fiskalne konsolidacije i aranžmana sa MMF-om – ako to sve niste videli i ako to nije bilo dovoljno, pa, izvinite, šta želite, da vas molimo? Kažite. Ima nešto oko Kosova? Pa, kažite šta, da vidimo možemo li ili ne možemo. Ovako na ćutanje ne umem da odgovaram i neću da molim nikoga ništa", poručio je Vučić.

Kako je ocenio, razgovori sa italijanskim kolegom bili su izvanredni i o budućnosti Srbije u Evropi i o bilateralnim odnosima, kao i o tome kako da Srbija privuče još više italijanskih investitora.

Dogovorena Rencijeva poseta Beogradu

Premijer Vučić je rekao da je Italija najveći trgovinski partner Srbije, a trgovinska razmena je tri milijarde 567 miliona evra.

"Očekujemo da je povećamo u narednom periodu. Mislim da imamo dobre izglede. Dogovorili smo se da Mateo Renci u aprilu poseti Beograd, u maju ćemo mi na 'Ekspo' u Milano. Učvršćivaćemo odnose i približavaćemo dve zemlje", rekao je Vučić.

Kako kaže, bio je oduševljen energijom italijanskog premijera.

"On mi je rekao jednu veliku stvar. Rekao je to i Đorđo Napolitano (predsednik Italije), ali posebno naglašavam način na koji je to rekao Renci: 'Nastavite sa reformama jer to pokazuje i energiju, i ideale, i želju da nešto promenite, a ne samo da se neko održava na vlasti a da se ništa ne dešava", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija je veliku podršku po tom pitanju dobila i od Napolitana, koji je rekao da je veoma važno da "izdržimo na tom polju" i da Srbija bude ne samo pristojna i normalna, već moderna i uspešna zemlja.

"I mi ćemo to da uradimo", poručio je Vučić.

Vučić je juče razgovarao sa predstavnicima kompanija "Geoks", "Ferero" i "Kremonini", kao i sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.

"'Ferero' i 'Kremonini' dolaze u Srbiju, 'Geoks' je već prisutan. Ove godine treba da počne da radi fabrika sa 1.200 zaposlenih u Vranju... Sve je na dobrom putu, sve funkcioniše. Očekujem dolazak i velikog broja biznismena sa Rencijem u Beograd", dodao je Vučić.

Italijanski premijer je naglasio da je njegovoj zemlji veoma važan odnos sa Srbijom, kao i da će Italija biti najvažniji partner Srbije na putu ka EU.

Renci je istakao da je ekonomska saradnja dve zemlje od velikog značaja i predložio da se u aprilu naredne godine u Beogradu održi poslovni forum. Italijanski premijer se založio za što veće učešće srpskih kompanija na "Ekspo 2015" u maju u Milanu, navedeno je u saopštenju.

Italija iskreni prijatelj Srbije

Tokom sastanka sa predsednikom Italije Đorđom Napolitanom, premijer Vučić ga je obavestio o reformama koje je Srbija započela, kao i o statusu procesa pridruživanja EU.

Vučić je naglasio da je Srbija uspela da očuva unutrašnju stabilnost, uprkos teškim reformama koje sprovodi, kao i da postane stub stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

"Srbija smatra Italiju svojim iskrenim prijateljem", istakao je Vučić zahvalivši na podršci i razumevanju koje Italija pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

Napolitano je pohvalio reforme koje sprovodi srpska vlada i savetovao premijeru Vučiću da je važno izdržati, bez obzira na težinu reformi.

Napolitano je istakao da je Italija pružala punu podršku Srbiji u procesu evroatlantskih integracija i dodao da će Italija nastaviti da insistira kod evropskih partnera kako bi proces prijema Srbije u EU bio što pre okončan. 

Predsednik Vlade Srbije sastao se i sa predsednikom italijanskog Senata Pjetrom Grasom.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво