Читај ми!

Đurić: Statusna neutralnost Euleksa najvažnija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohije Marko Đurić rekao je da je statusna neutralnost Euleksa imperativ za Vladu Srbije i ta misija će uvek imati podršku za takvo delovanje, kao i za uspostavljanje i jačanje vladavine prava na Kosovu i Metohiji.

Đurić je novinarima, posle sastanka sa šefom Misije Euleksa na Kosovu i Metohiji Gabrielom Meučijem, rekao da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije i da je prisustvo međunarodnih misija na Kosovu neophodno da bi se jačala vladavina prava, a ne za rešavanje statusnih pitanja, prenosi Tanjug.

"Zbog toga je statusna neutralnost Misije Euleksa za nas imperativ", rekao je Đurić, istakavši da srpski narod na KiM ne prihvata administrativnu liniju kao državnu granicu.

Đurić je naveo da je Meučiju poželeo uspeh u radu i da je sa njim razgovarao o velikom broju problema sa kojiima se suočava srpska zajednica u pokrajini, na brojne incidente, etinički motivisane napade, ubistva i previše kriminalaca na slobodi.

"Problema u vezi sa kredibilitetom Misije Euleksa ima mnogo, i ja Meučiju od srca želim da te probleme uspe da reši, a neće mu biti lako s obzirom na nasleđe koje je zatekao", rekao je Đurić, ističući da je Srbima u pokrajini potrebna stabilnost i vladavina prava.

Prema njegovim rečima, jako je važno da se poštuje deo Briselskog sporazuma koji se odnosi na uspostavljanje sudova u srpskim opštinama u kojima će raditi srpske sudije i tužioci.

"Onog momenta kad naši ljudi više ne budu videli da su u zatvorima politički lideri, dok se vođe kriminala nalaze u obližnjim kafićima, mislim da ćemo moći da kažemo da smo bliže ostavarivanju mandata i ciljeva, ne samo međunarodne zajednice nego i svih koji teže normalnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, a Srbija tome svakako teži. Dok se to ne desi, ne možemo očekivati da će se odnos srpske zajednice prema toj misiji promeniti", rekao je Đurić.

Đurić je naveo da je sa Meučijem razgovarao i o slučaju Olivera Ivanovića, Stevana Vulovića, Slaviše Ristića i da je ukazao na opravdane brige u vezi sa tim, navodeći da "nije normalno da neko bude iza rešetaka toliko dugo na taj način".

"Sve instrumente, političke i diplomatske, koje imamo u rukama kao država da bismo pomogli tim ljudima, nastavićemo da koristimo, uključujući i politički pritisak i domaće i međunarodne pravne garancije. Nećemo štedeti energiju", rekao je Đurić.

Đurić je rekao da je sa Meučijem razgovarao i o osnivanju suda za ratne zločine koji bi pred lice pravde izveo one koji su odgovorni za zločine na Kosovu i Metohiji koje je počinila teroristička OVK.

"Želimo uspeh Misiji Euleksa i Meučiju i spremni smo da im pomognemo da tu tešku situaciju koju su zatekli i nasledili iz prethodnog perioda promene", poručio je Đurić, ističući da Misija Euleksa treba da deluje na celoj teritoriji Kosova i da svoja ovlašćenja koristi kako bi stala na kraj organizovanom kriminalu.

Upitan da li je sa Meučijem razgovarao o problemu ilegalnih migranta, Đurić je rekao da će to svakako biti tema razgovorima sa ministrom unutrašnjih poslova, ali i poručio da je važno sagledati korene problema koji je zajednički za celu Evropu.

Današnji sastanak s Đurićem prvi je u seriji susreta koje će Meuči imati s predstavnicima Vlade Srbije tokom dvodnevne posete Beogradu.

Novi šef Euleksa će razgovarati i s premijerom i ministrima pravde i unutrašnjih poslova.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво