Читај ми!

DSS: Važna odbrana mitrovdanskog Ustava

Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić izjavila je da je spremna da sarađuje sa doskorašnjim predsednikom DSS Vojislavom Koštuncom na odbrani mitrovdanskog Ustava, donetog pre osam godina, mada smatra da nije realno da dođe do toga u ovom momentu, ali tako nešto ne isključuje u budućnosti.

Sanda Rašković Ivić je podsetila da je DSS bila stožerna stanka u donošenju Ustava i naglasila da zato planira niz aktivnosti, "kako bismo probali građanima da objasnimo zašto je odbrana Ustava važna", prenosi Fonet.

Rašković je najavila da DSS neće stati na jednoj akciji, kakva je bila ovog vikenda, na Mitrovdan, kada je u više gradova razgovarano sa građanima, pod sloganom "Odbrana Ustava je odbrana Srbije".

Zajedno sa drugim strankama, udruženjima građana i pojedincima, DSS će nastaviti različite akcije koje će služiti odbrani Ustava, precizirala je Rašković, upitana o njegovoj mogućoj promeni, koja se najavljuje.

Ona ističe da je spremna za saradnju sa svima koji se zalažu za odbranu mitrovdanskog Ustava, "pa naravno i sa Koštunicom, koji je i kreator ovog Ustava i najzaslužiji što je donet".

Upitana koliko je realno da dođe do takve saradnje sa Koštunicom, Rašković je procenila da, "za sad, to baš i nije realno, ali je istorija duga i otvorena, pa ko zna kada ćemo se i na kojem pitanju sresti".

Na pitanje da li je, po tom pitanju, spremna da sarađuje i sa liderom Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavom Šešeljem, koji je pušten iz Haga na privremenu slobodu, Rašković je odgovorila da ne zna koliko će on sada biti u prilici da sarađuje baš oko Ustava.

Ali, svakako, dodala je Rašković, pojedinci iz SRS su vrlo raspoloženi za saradnju sa DSS, pogotovo na odbrani Ustava, jer je SRS učestvovala "rame uz rame" sa DSS u njegovom donošenju.

Na ponovljeno pitanje da li to znači da je DSS spremna da sarađuje sa SRS u odbrani Ustava, Rašković je odgovorila: "Da, naravno".

Promenu Ustava trebalo bi da zaustave građani, poručila je Rašković, govoreći o tome kakve su šanse DSS da spreči promenu Ustava.

Ustav je donet na referendumu. Ove akcije služe samo zato da se pobude građani, da se pobudi njihova savest, da oni počnu da razmišljaju svojom glavom, a ne samo glavom medija, koji im serviraju da je neophodna promena Ustava, objasnila je Rašković.

Kao ilustraciju, ona je pomenula da su novine pune priča oko toga kako Ustav mora da se menja i da se smanji broj poslanika, jer "građani hrane 250 poslanika, umesto recimo 125".

Međutim, to je samo "zamka", upozorila je Rašković, jer promena Ustava ne bi služila da se uštede pare građana, nego da se izbriše preambula u kojoj piše da su Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije.

Promena Ustava će poslužiti da se to izbriše i da se potpuno otvore vrata za formiranje "jedne nove kvazi države, takozvane države Kosova na teritoriji Srbije", smatra Rašković.

Prema njenoj oceni, moglo bi se isto tako desiti da promenjeni Ustav pruži mogućnost i za formiranje neke sandžačke autonomije ili nekih drugih autonomija koje nemamo u Srbiji ili "čak i za federalizaciju" države.

Građani su pre osam godina izglasali Ustav kojim se čuva Srbija, istakla je Rašković i ocenila da je to najveći čuvar integriteta i teritorijalne celovitosti države.

Ona smatra da je Srbija u jednom od najtežih razdoblja, jer je teško naći oblast života u kojoj država nije ugrožena, bilo da je reč o kulturi, obrazovanju, poljoprivredi, unutrašnjoj i spoljnoj politici ili teškom ekonomskom položaju građana.

Ustav nije savršen, naglasila je Rašković, ali "sada, kada je država u krizi, nije trenutak za njegovo popravljanje".

Trebalo bi sačekati još neko vreme, odbraniti suverenitet i slobodu Srbije i ljudima objasniti da ulazak u Evropsku uniju podrazumeva obaveznu promenu Ustava, što znači i potpuno porobljavanje i kolonizaciju Srbije, zaključila je Sanda Rašković Ivić. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво