Читај ми!

Vučić: Treba gledati u budućnost

Srbija se svojom antifašističkom tradicijom ponosi, ali u to vreme dogodili su se zločini kojima ne možemo da se ponosimo, rekao je premijer Aleksandar Vučić u Subotici gde je prisustvovao komemoraciji u znak sećanja na nedužne civilne žrtve. U budućnost treba gledati, u budućnost treba ići, citirao je premijer Miloša Crnjanskog.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u Subotici komemorativnom skupu u znak sećanja na stradanja nedužnih žrtava na kraju Drugog svetskog rata i ukazao na zajedničku odgovornost i potrebu međusobnog upoznavanja i uvažavanja radi bolje budućnosti svih u Srbiji.

Vučić je, zajedno sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom, predstavnicima pokrajinske skupštine, vlade, grada Subotice, mnogobrojnih organizacija, institucija i građanima, položio cveće kraj spomenika "Ptica slomljenih krila", koji se nalazi na parceli subotičkog groblja na Senćanskom putu, gde je u odmazdi krajem 1944. godine ubijeno nekoliko stotina osoba, uglavnom mađarske nacionalnosti.

Obraćajući se učesnicima komemorativnog skupa, Vučić je izrazio najdublje saučešće i poštovanje žrtvama, odnosno, kako je rekao, onima koji ni na koji način nisu okrvavili ruke.

Izrazivši i saučešće potomcima tih žrtava, on je pozvao da, kako je naglasio, "sa ovog strašnog mesta odemo zajedno na jedno koje će biti mnogo bolje - u našu, moju i vašu mirnu Srbiju".

Premijer je rekao da su to mesto stradanja neki nazvali mesto onih koji su okrvavili ruke, ali je istovremeno naglasio i da se ubijanje sedmogodišnje devojčice, koja je jedna od stradalih na tom mestu, ne može svrstati u herojske i hrabre činove.

Srbija je zemlja slavne, antifašističke tradicije i ponosi se tom tradicijom, rekao je Vučić i dodao da su se u to vreme, krajem 1944. i 1945. godine dogodili zločini i ubistva koji ne mogu da budu zaboravljeni.

Premijer je ponovo ukazao na istinsku želju za razumevanjem i istorijskim pomirenjem i podsetio da su Srbija i Mađarska pre nekoliko godina uspostavile zajedničku komisiju čiji je cilj da kroz naučna istraživanja, kulturu, obrazovanje "objektivizuje naša znanja o tragičnim razdobljima naše zajedničke prošlosti". 

Premijer je citirao pisca Miloša Crnjanskog koji je ukazao da je cela naša zemlja sastavljena od komada prošlosti.

"Daleko je od mene sama pomisao da na toj prošlosti treba stati. U budućnost treba gledati, u budućnost treba ići. U budućnost gledaju i idu svi srećniji narodi, govorio je pisac Seoba", kaže premijer Vučić.

Organizatori skupa sećanja, povodom sedam decenija stradanja nedužnih žrtava, naveli su da je "u danima slepe osvete i mržnje, 1944. i 1945. godine, od strane partizanske vojske odvedeno i ubijeno više hiljada lica", među kojima je iz Subotice i okoline bilo 978 stradalih, čija su imena navedena na spomen-pločama. 

Replika spomenika "Ptica slomljenih krila", koji je pre godinu dana ukraden postavljena je na parceli 44 na Senćanskom groblju u Subotici.

Bronzana skulptura teška 350 kilograma nestala je oktobra prošle godine sa komemorativnog mesta, a počinioci nikada nisu pronađeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво