Читај ми!

Jablanović: "Srpska" ne sprečava formirnje kosovske vlade

Lista "Srpska" je za pronalaženje rešenja i neće biti prepreka formiranju kosovskih institucija, rekao je čelnik te liste Aleksandar Jablanović nakon razgovora sa predsednicom Kosova Atifete Jahjaga o mogućnostima za rešenje političke krize.

Jablanović je ponovio da je za listu "Srpska" neprihvatljivo da Pokret "Samoopredeljenje" bude deo kosovske vlade, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, Jahjaga mu je poručila da Kosovo očekuju velike obaveze kao što su formiranje Zajednice srpskih opština, Specijanog suda, donošenje budžeta.

Jablanović je rekao i da im je obećala da će veoma brzo pozvati predstavnike dva najjača politička bloka na Kosovu kako bi se upoznala sa njihovim konačnim stavovima o rešavanju krize.

"Mi želimo rešenje i ko bude imao većinu u Skupštini Kosova pomoći ćemo mu da se problem reši. Međutim, u slučaju da sporazum koalicionog DSK-ABK-IK ostaje sa 'Samoopredeljenjem', mi nećemo glasati za njihovog kandidata za predsednika skupštine", ponovio je Jablanović.

Prema njegovim rečima, ako kandidat DPK Hašima Tačija bude imao podršku 52 poslanika "Srpska" će glasati za tog kandidata.

Jahjaga je danas razgovarala i sa liderom Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isom Mustafom, koji je nakon sastanka za prištinske medije rekao da je sa predsednicom Kosova razgovarao o političkoj krizi u formiranju kosovskih institucija i mogućnostima za njeno rešavanje.

Na pitanje novinara da li je za nestranačkog premijera koji bi bio prihvatljiv za sve, obzirom da se takva informacija pojavila u medijima, Mustafa je rekao da je u koalicionom bloku postignut sporazum po tom pitanju i da je to Ramuš Haradinaj.

Predsednica Kosova razgovarala je ranije danas i sa čelnikom Demokratske partije Kosova (DPK) Hašimom Tačijem.

Potpredsednik DPK Hajredin Kuči izjavio je nakon sastanka da će ta partija biti konstruktivna, ali da je i spremna ako je potrebno i za vanredne izbore, ukoliko oni budu neizbežni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво