Janjić: Briselski dijalog nije prekinut

Želja Srpske liste da ne uđe u kosovsku vladu sa Samoopredeljenjem je iznuđena odluka, kaže za RTS predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić. Objektivno, situacija je usporena, ali dijalog Beograda i Prištine formalno nije prekinut, rekao je Janjić.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je želja Srpska liste da ne uđe u Vladu Kosova sa Samoopredeljenjem zapravo iznuđena odluka.

"Da se podsetimo da je Srpska lista već napravila veliku grešku pre mesec i po, dva kada je ušla u parlament i kada je dozvolila izbor Ise Mustafe, a tada je za partnera imala Samoopredeljenje. Mislim da je to rezultat saznanja da je Samoopredeljenje odlučilo da iskoristi krizu političkih partija i institucija, da napravi svoju promociju očekujući nove izbore", objašnjava Janjić.

Dodaje da Samoopredeljenje nastavlja priču nepriznavanja Evropske unije.

"To bi u suštini značilo nemoguće i odustajanje Srbije i Kosova od rezulucije UN na osnovu koje se vode razgovori o normalizaciji odnosa u Briselu", kaže Janjić.

Objašnjava šta bi bilo ukoliko bi Kurti bio na čelu delegacije za pregovore Beograda i Prištine.

"To što bi Kurti vodio ili kako je najavljivao, to bi bio direktan dijalog bez predstavnika Evropske komisije što je nemoguće. On je ostavio dovoljan manevarski prostor, sada preovlađuje kampanja ka porastu popularnosti Samoopredeljenja, i oni se nadaju ako ne ponovljenim izborima, onda ubrzo novim izborima", ističe Janjić.

Objašnjava da međunarodna zajednica nije naklonjena Samoopredeljenju i da ima istu odlučnost kao 2004. u Srbiji da se ne ponavljaju izbori.

"Smanjen je broj opcija ako nema ponavljanja izbora. Nije izvesno da će vladajuća koaliciji morati da se formira sa srpskom listom ali je obaveza da u Vladi bude Srba", kaže Janjić.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, kaže da ga ove godine objektivno nije ni bilo.

"Bilo je nekih sastanaka, tehničkih dogovora i bila je neka nova kriza sa tim Parkom mira. Objektivno, situacija je usporena, ali dijalog formalno nije prekinut", kaže Janjić.

Objašnjava da što se tiče pregovora za pristupanje Uniji, Srbija u nekim poglavljima nije spremna i da se Evropa proteklih meseci bavila sobom.

"Bitno je da se Srbija što bolje spremi za početak pregovora koji će trajati od 7 do 15 godina, članstva nema za 15 godina, lakih rešenja nema", zaključuje Janjić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво