Kanađani zainteresovani da ulažu u energetiku

Srbija i Kanada žele da unaprede saradnju, naročito u energetici i rudarstvu u koje je Otava najviše zainteresovana da investira, rekli su u Beogradu šefovi diplomatija dve zemlje Ivica Dačić i Džon Berd. Srbija i Kanada imaju dobre odnose, ali je neophodno unapređivanje saradnje, posebno na polju ekonomije, rekao premijer Vučić.

Veliki broj kanadskih kompanija radi u Srbiji - više od 50, i ta zemlja je najviše zainteresovana za investiranje u energetskom sektoru i to u hidroelektrane, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Berdom.

Ministar Dačić je rekao da se najviše odmaklo u vezi s hidroelektranom Bistrica, a razgovara se o Brodarevu i o ulaganju u RTB Bor.

Dačić je istakao da je, i pored toga što je Kanada poslednjih godina uložila više stotina miliona dolara u Srbiju, spoljnotrgovinska razmena veoma mala i iznosi nešto više od 40 miliona dolara, te će saradnju podstaći sporazum o zaštiti investicija koji će danas potpisati dve zemlje.

Šef kanadske diplomatije istakao je da će taj sporazum osigurati bezbedno poslovanje kanadskih kompanija.

Kada je reč o situaciji u Ukrajini, Srbija i Kanada dele zabrinutost za svetski mir i pozivaju na hitan prekid sukoba u toj zemlji i pokretanje dijaloga, saopšteno je posle sastanka ministara spoljnih poslova dveju država.

Dačić je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da iz razloga svojih ekonomskih interesa i mogućih rizika za svoje građane nije učestvovala u sankcijama prema Rusiji, kao ni u ruskim sankcijama prema EU.

Dačić je konstatovao da Ukrajina i Rusija imaju "čudan odnos" prema sankcijama, jer Ukrajina je, prema njegovim rečima, podržala sankcije prema Rusiji ali ih nije sprovela u delo, a Rusija nije uvela sankcije Ukrajini u oblasti poljoprivrede.

"Ako oni to nisu uradili, ne treba očekivati da će Srbija raditi na svoju štetu", poručio je Dačić.

Šef kanadske diplomatije izrazio je zadovoljstvo zbog toga što Srbija, kako je rekao, ne podržava "ilegalnu okupaciju i agresiju" na istoku Ukrajine i pozvao je Srbiju da nastavi da usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.

Berd je poručio da Kanada podržava Srbiju na putu evrointegracija i ocenio da će ulaskom u EU ona postati još atraktivnija za kanadske investitore.

Dačić je napomenuo da je Berdova poseta prva poseta šefa kanadske diplomatije Srbiji posle 13 godina, što je, kako je istakao, od velikog značaja za bilateralne odnose.

Šef srpske diplomatije je rekao da je kanadskog kolegu informisao o želji Srbije da pristupi EU, o sprovođenju reformi, dijalogu s Prištinom, opredeljenosti da bude faktor mira i stabilnosti u regionu, kao i o želji da razbija odnose i sa zemljama koje nisu članice EU.

Ministra spoljnih poslova Kanade primio je i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i tokom susreta istakao da dve zemlje imaju izuzetno dobre odnose, ali da je neophodno unapređivanje dalje saradnje, posebno na polju ekonomije.

Premijer je podsetio na značaj Sporazuma o strateškoj ekonomskoj saradnji iz 2012. godine, na osnovu kojeg je započeto više projekata kanadskih kompanija u Srbiji, naročito iz oblasti energetike.

Potpisivanje današnjeg Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja dodatno će doprineti unapređenju privredne saradnje dve zemalja i podstaći nova ulaganja kanadskih kompanija, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Premijer Vučić upoznao je ministra Berda i sa ekonomskim reformama i predstojećim merama koje Vlada Srbije planira da sprovede i obavestio kanadskog ministra o napretku Srbije u procesu evropskih integracija.

Premijer je zahvalio na pomoći koju je Kanada uputila Srbiji za poplavljena područja. Ministar Berd je izjavio da odnose dve zemalja treba jačati na najvišem političkom i ekonomskom nivou, dodavši da Kanada razume spoljno-političku poziciju Srbije u odnosu na EU i Rusiju, posebno u kontekstu ukrajinske krize.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je, tokom današnjeg razgovora sa ministrom spoljnih poslova Kanade Džonom Berdom, konstatovao da su bilateralni odnosi između dve zemlje izvanredni, ali da nažalost broj poseta na najvišem nivou ne prati taj trend, prenosi Tanjug.

Puno toga nas spaja, a najviše srpska emigracija u Kanadi, naglasio je predsednik Srbije.

"Izuzetno cenimo Vašu podršku u evrointegracijama Srbije, a posebno solidarnost koju ste pokazali tokom katastrofalnih poplava", naglasio je predsednik i dodao da je posebno značajno učešće Kanade na donatorskoj konferenciji u Briselu, tokom koje je ta zemlja izdvojila 500 hiljada dolara.

Nikolić je istakao, da ekonomska saradnja dve zemlje treba značajno da se unapredi i da Srbija ima brojne pogodnosti za investitore iz Kanade.

Srbija je zauzela principijelan stav oko ukrajinske krize da neće uvoditi sankcije Rusiji, ali podržava teritorijalni integritet Ukrajine, podvukao je predsednik Nikolić.

Ministar spoljnih poslova Kanade Džon Berd je izrazio spremnost da se osnaže bilateralni odnosi dve zemlje, a naročito u delu ekonomije. Srbija ima ogroman potencijal za kanadske investicije, posebno u oblasti rudarstva i proizvodnje lekova. Srpska zajednica u Kanadi je veoma značajna i to je veoma važna spona između dve zemlje, istakao je Berd.

Kanadski ministar je tokom ove posete Srbiji obišao poplavljena područja i najavio mogućnost upućivanja novog kontingenta pomoći.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво