Veliki napredak u odnosima Srbije i Mađarske

Odlazeći ambasador Mađarske u Beogradu Oskar Nikovic ocenio je da je Srbija u protekle četiri godine ostvarila ogroman napredak na svim poljima i da su odnosi Beograda i Budimpešte na istorijski najvišem nivou.

Oskar Nikovic je, u intervjuu Tanjugu, rekao da ga je boravak u Srbiji obogatio u kulturnom smislu i da namerava da se, po povratku u zemlju i odlasku u penziju, angažuje na promovisanju srpske kulture u Mađarskoj.

"Napredak (Srbije) je ogroman. Mogu reći da ovo nije ista ona zemlja u koju sam stigao pre skoro četiri godine", rekao je ambasador Nikovic, ukazujući na zajednički stav svih parlamentarnih partija oko evropske budućnosti Srbije, sticanje statusa kandidata za EU, promenu retorike oko Kosova i dijalog s Prištinom, što je nazvao ogromnim korakom.

Navodeći da su reforme u toku i da su mnogi zakoni već usvojeni, on je istakao da je vrlo važna spoznaja da su te reforme potrebne, kao i da je vrlo značajno to što se vodi borba protiv korupcije i kriminala, što, kako je kazao, nije samo zahtev EU, već postoji svest da je to u interesu same Srbije.

Govoreći o slobodi medija u Srbiji, ambasador Nikovic je rekao da je imao utisak da su mediji i dosad bili slobodni, ponekad čak, kao i drugde u Evropi, "nauštrb odgovornosti", i izrazio je zabrinutost za budućnost manjinskih medija.

"Znam da je došlo do usvajanja novog zakona po modelu EU i u tom pogledu ne slažem se u potpunosti sa stavom EU, gde razmišljanje ide uglavnom u pravcu da svaki pojedinac ima više prava da osnuje medij nego državni organi. Mislim da je ovo pogrešno", rekao je Nikovic.

"U tom pogledu sam izrazio zabrinutost zbog manjinskih medija, koji jednostavno neće biti u stanju da finansiraju svoj opstanak", kazao je Nikovic i istakao da se to ne odnosi prvenstveno na medije na mađarskom jeziku, već na medije manje brojnih manjina.

"Oni su u opasnosti i njima je potrebna državna ili lokalna pomoć", ocenio je mađarski ambasador.

Na pitanje koliko je 2020. godina realan rok za ulazak Srbije u EU, Nikovic je odgovorio da je to dovoljno vremena za Srbiju da završi sve pripreme, a da ostaje da se vidi kakva će za šest godina biti atmosfera u samoj Uniji.

"Vrlo je važno istaći na ovom polju da nijedan napor i nijedan gram energije neće biti uzaludno potrošeni jer je sve ono što se sada radi u interesu same Srbije, nevezano za evropsku perspektivu", rekao je on i ponovio da Mađarska podržava Srbiju na njenom evropskom putu.

Govoreći o iskustvima Mađarske na evropskom putu, Nikovic je podsetio da je premijer Viktor Orban, na zajedničkoj sednici dveju vlada u Beogradu početkom jula, pozvao Srbiju da izbegne greške svog suseda - da pazi na zaduživanje i da ne brza s prodajom strateških grana energetike.

Prema njegovim rečima, pozitivna strana priključenja EU jeste finansijska pomoć za modernizaciju zemlje, a negativna strana je to što će neprestano morati da se bori za sopstvene interese i što će stalno biti pokušaja mešanja u vođenje privrede i finansijske politike.

"I u Evropskoj uniji će se neprestano morati da se bori za sopstvene interese. Ne sme se stopostotno prepuštati političarima u EU, mora se boriti za svoje interese", rekao je Nikovic i primetio da je plan o izgradnji gasovoda Južni tok dobar primer sukoba interesa između zemalja članica i same Unije kao organizacije.

On je podsetio i na Orbanovu poruku Briselu da, ako EU ne može da ponudi alternativu Južnom toku, onda svaka zemlja treba da radi ono što je u njenom interesu, jer svaka vlada ima odgovornost prema svojim građanima.

Ambasador Nikovic je ocenio da su odnosi Srbije i Mađarske na istorijski najvišem nivou, da je ostvaren "spektakularan napredak", uspostavljeno međusobno poverenje i da su se dve zemlje suočile s prošlošću, ostavile je iza sebe i okrenule se budućnosti, kao konstruktivni partneri.

Što se tiče situacije s manjinama, Budimpešta je zadovoljna što su ugled i prestiž mađarske manjine povećani i velika je stvar što to slede pozitivni gestovi i sa srpske i s mađarske strane, rekao je on.

Nikovic je podsetio da je nova Vlada Srbije, mada to nije morala, pozvala mađarsku manjinu u koaliciju, dok je vladajuća mađarska partija Fides pozvala mađarsko-srpskog državljanina, bivšeg potpredsednika vojvođanske vlade Andora Delija, da bude član Evropskog parlamenta, "nudeći time Srbiji jedno mesto u EU, gde još nije članica".

To su, kako je rekao, gestovi iskrenih i dobrih odnosa, a za Srbiju je veoma važno da se, putem pomirenja s Mađarskom, pokaže u regionu kao zemlja spremna za nove, konstruktivne odnose.

Ambasador je izrazio uverenje da će visok nivo političkih odnosa pratiti i razvoj privredne saradnje.

"Mnogo se očekuje od izgradnje brze pruge između Budimpešte i Beograda. Otvorićemo i nove granične prelaze. Želimo da budemo spremni, što se infrastrukture tiče, za vreme kada kucne čas da Srbija postane članica EU", kazao je ambasador.

Na pitanje kakve lične utiske nosi iz Srbije, Nikovic je odgovorio da je zavoleo Beograd, Srbiju i srpsku kulturu.

"Mnogo sam zadovoljan i mislim da sam postao obogaćen prebivanjem u Srbiji. Biće mi žao napustiti Srbiju", rekao je on i ocenio da Srbi i Mađari imaju sličan mentalitet, uključujući "opsednutost istorijom".

Navodeći da je pre diplomatske karijere bio prevodilac za srpski jezik, Nikovic je rekao da namerava da preporuči mađarskim izdavačima mnoga književna dela srpskih pisaca, s kojima se upoznao tokom boravka u Beogradu, kao i da će promovisati i srpsku kinematografiju.

On je istakao i da voli mentalitet srpske mudrosti, koji se odražava u poslovicama, te da će pokušati da sastavi zbirku poslovica, a možda i da učestvuje u izradi velikog srpsko-mađarskog rečnika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво