Читај ми!

Postavljeni temelji, slede reforme

U prvih 100 dana rada Vlade postavljeni su temelji za ekonomski oporavak zemlje, kaže ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički. U narednih 100 dana treba sklopiti dogovor sa MMF-om, ističe Kori Udovički.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički kaže da su u prvih 100 dana rada Vlade postavljeni važni temelji za dalju reformu i ekonomski oporavak zemlje. Njen zadatak je, ističe, da stvori državni aparat koji će Srbiju vući napred.

"Imamo 160 strategija koje su neuklopljene i nismo imali mehanizam da vučemo svi u jednom pravcu. Uspostavili smo sada Sekretarijat za javne politike koji treba da nam to omogući. Pripremili smo metodologiju pomoću koje krećemo u dogovore i pregovore da planove koje imamo pretvorimo u istinske planske dokumente kako bismo se držali predviđenih rokova", ističe Udovički.

Drugi kamen temeljac je, kako kaže, sistem zarada u javnoj upravi koji ne pokriva javna preduzeća.

"To mora da se uredi zakonom koji će biti fleksibilan", objašnjava ministarka Udovički.

Ističe da usklađivanje plata nema veze sa 10 odsto smanjenja zarada – što je najavljeno, a što mora da se desi iz fiskalnih razloga.

"Usklađivanje zarada mora de se desi da bi se uveli red i transparentnost, a pred nama je veliki koordinacioni posao. Formiran je ministarski savet koji će koordinirati taj posao", kaže ministarka Udovički.

Objašnjava da mora da se uspostavi nov sistem plata za sprovođenje novog budžeta za 2015. godinu. 

"U toku jeseni to mora da bude usvojeno zbog budžetskih računica, a onda i do kraja godine da bi moglo da se sprovodi", kaže Kori Udovički.

Ističe da u javnim preduzećima mora da dođe do korporativnog upravljanja i uvođenja profesionalnog menadžmenta koji će omogućiti učešće u tržišnoj utakmici.

"Viška zaposlenih najviše ima u javnim preduzećima na lokalnom ali i na republičkom nivou. U javnoj upravi ih takođe ima, ali tu postoji više neprilagođenost potrebama", zaključuje ministarka Udovički.

Tek od 2015. očekuje međunarodnu stručnu pomoć u analizi, koja će pokazati kako i koji deo državne uprave treba bolje da funkcioniše.

"Do tada ćemo sami identifikovati viškove. Kada se 2015. donese program kako ih rešavati, mi ćemo početi sa tim", ističe Kori.  

Najavljuje da je u narednom periodu najvažnije donošenje zakona o privatizaciji i o stečaju i rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju.

"U narednih 100 dana najvažnije je da sklopimo dogovor sa MMF-om", poručuje Kori Udovički. 

Komentarišući spekulacije da je viđena za mesto ministra privrede, ministarka Udovički objašnjava da ima dosta posla u svom sadašnjem resoru i da je vrlo zadovoljna tim poslom. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво