Poslanička pitanja

Poslanici Skupštine Srbije i danas su iskoristili pravo da postave vladi niz pitanja - kada će premijer predložiti novog ministra finansija, šta će biti preuzeto povodom divlje deponije duž auto-puta Beograd-Novi Sad, kada će prestati sa "kažnjavanjem albanske manjine zbog bojkota popisa".

Poslanica opozicione Demokratske stranke Gordana Čomić pitala je u Skupštini Srbije premijera Aleksandra Vučića da li će poštovati zakon i predložiti novog ministra finansija, s obzirom da sutra ističe rok, prenosi Beta.

U delu sednice Skupštine za postavljanje poslaničkih pitanja, ona je kazala da je po Zakonu o vladi premijer dužan da predloži izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanaka mandata prethodnog ministra.

"Sutra ističe rok od kako je bivšem ministru finansija Lazaru Krstiću prestao mandat, što je parlament konstatovao 15. jula. Da li će premijer da poštuje zakon", pitala je Gordana Čomić.

Lazar Krstić podneo je ostavku, a njegovu dužnost privremeno je preuzeo ministar privrede Dušan Vujović do izbora novog ministra.

Čomićeva je pitala premijera i koliki je iznos kredita za popunu deficita državnog budžeta s obzirom na, kako je navela, različite iznose koji se pominju u medijima, a od Ministarstva rudarstva i energetike zatražila je izveštaj za 2013. godinu o raspodeli prihoda od nakanada za korišćenje mineralne sirovine za keramičku industriju i naplati te naknade.

Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski pitala je ministra privrede Dušana Vujovića koliki je iznos povlašćenih i subvencionisanih kredita koji nisu vraćeni, kada će se utvrditi tačan iznos i kada će se preduzeti mere protiv onih koji te kredite nisu vratili.

Ona je navela da je Srbija na 144. mestu na svetu po kršenju prava malih akcionara i upitala ministra Vujovića koliko će novi zakoni o privatizaciji i stečaju doprineti da Srbija popravi to "neslavno mesto".

Poslanik Srpske napredne stranke Slobodan Gvozdenović pitao je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da li će reagovati povodom dešavanja u Skupštini grada Valjeva.

Gvozdenović je naveo da se desio niz nepravilnosti u radu Skupštine grada, jer je nova većina, koju predvodi Socijalistička partija Srbije, izgubila legitimitet posle odluke Upravnog suda o poništenju rešenja o razrešenju Mihajla Jokića iz SNS-a sa mesta predsednika Skupštine grada.

Zamenica šefa poslaničke grupe DHSS-SPO Olgica Batić pitala je kako vlasnici privatnih lekarskih i veterinarskih ordinacija u Obrenovcu koji su bili uključeni u držvani program zaštite od posledica poplava mogu da plate poreze kada država kasni da im plati svoje obaveze.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi rekao je da su netačni podaci o broju Albanaca u Srbiji dobijeni popisom stanovništa iz 2011. i pitao Vladu Srbije da li se slaže s politikom "drastičnog kažnjavanja" Albanaca zbog bojkota tog popisa.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić rekla je da je pored auto-puta Beograd–Novi Sad kod skretanja za Nove Banovce divlja deponija koja se širi, i upitala Ministarstvo saobraćaja kako svoj posao obavljaju "Putevi Srbije" kada nastaje deponija pored auto-puta.

Lazićeva je kazala da je zakonska obaveza "Puteva Srbije" da svakodnevno obavlja poslove zaštite puta.

"Šta radi inspekcija za puteve? Da li treba da se dogodi nesreća ili akcident da bi se reagovalo. Kazna od 200.000 do milion dinara je za pravno lice ako otvara deponiju u pojasu od 40 metara od autoputa. 'Putevi Srbije' bi trebalo da budu kažnjeni", kazala je Lazićeva.

Posle pitanja, parlament je počeo raspravu o Predlogu zakona o privtaziaciji i o izmenama Zakona o stečaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије