Читај ми!

Odbor predložio usvajanje poreskih olakšica

Odbor za finansije predložio je Skupštini da usvoji izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojima se predviđaju poreske olakšice za poslodavce. Cilj izmena je smanjenje nezaposlenosti.

Odbor je dao saglasnost i predložio usvajanje dva sporazuma o zajmu između Vlada Srbije i Emirata Abu Dabi, jedan u vrednosti od milijardu dolara i drugi od 97 miliona dolara namenjen za finansiranje sistema za navodnjavanje, prenosi Beta.

O dva predložena zakona i sporazuma, danas će početi rasprava u parlamentu.

Državni sekretar Ministarstva finansija Nikola Ćorsović rekao je na Odboru da je osnovni cilj predloženih izmena Zakona o porezu na dohodak građana, da država smanji nezaposlenost pružanjem poreskih olaškica privrednicima.

Naveo je da se zakonom predlaže da država do juna 2016. godine, subvencioniše poreze i doprinose za svakog novozaposlenog.

"Želimo privrednicima da pružimo šansu da legalizuju svoje poslovanje, pre nego što krenemo u oštrije sankcionisanje sive ekonomije", rekao je Ćorsović.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić naveo je da bi Odbor, ili njegova poslanička grupa, trebalo na današnjoj raspravi da podnesu amandman na predloženi zakon, koji će precizirati da se poreske olakšice odnose samo na privatni sektor, a ne i na nezavisne institucije.

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Ćorsović je rekao da se predlaže povećanje penzijskih doprinosa sa 24 na 26 odsto, i ekvivalentno smanjenje stope doprinosa za zdravstvo sa 12,3 na 10,3 odsto.

"Nije promenjen poreski teret, već je bolje raspoređivanje prihoda između Fonda za penzijsko osiguranje i Republičkog fonda za zdravstvo osiguranje", objasnio je Ćorsović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво