Читај ми!

Nariškin: Istorijska pouka je da sprečimo nove sukobe

Srpski i ruski narod su se više puta zajedno borili za slobodu i prava i naša saradnja nikada nije bila pod znakom pitanja, kaže predsednik ruske Državne dume Sergej Nariškin. Sada je najvažnije da sačuvamo svet od novih sukoba oslanjajući se na istorijske pouke, poručio Nariškin tokom posete Beogradu.

Predsednik Ruske dume Sergej Nariškin započeo je dvodnevnu posetu Beogradu, prenosi Tanjug.

Poseta je počela susretom sa srpskim parlamentarcima i predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, nakon čega je Nariškin izrazio zahvalnost na "iskrenom razgovoru" članova ruske delegacije sa poslanicima i predsednicom Skupštine o pitanjima međudržavne saradnje, kao i o uzrocima sukoba i trenutnom stanju u Ukrajini.

Predsednica Narodne skupštine izrazila je zadovoljstvo zbog posete na najvišem nivou koja, kako je rekla, predstavlja još jedan značajan korak u potvrđivanju prijateljskih odnosa dve zemlje.

Gojković je najavila usvajanje ekonomskih zakona koji će obezbediti bolju klimu za investiranje u Srbiji. U razgovoru je istaknuta uloga dva parlamenta u razvoju privredne saradnje. Posebno je istaknut značaj činjenice da se poseta dešava u svetlu obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Sastanku su prisustvovali potpredsednici Narodne skupštine Veroljub Arsić i Igor Bečić i predstavnici Radnih tela Narodne skupštine Milovan Drecun, Irena Vujović, Zoran Babić, Dragomir Karić, Aleksandra Đurović, Marija Obradović i Aleksandra Tomić.

U ime delegacije Ruske Federacije sastanku su prisustvovali ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, prvi potpredsednik Državne Dume Ivan Meljnikov i predsednici i potpredsednici Odbora Državne Dume.

Nariškin je nakon toga otvorio rusko-srpski okrugli sto "Istorija i pouke svetskih ratova", gde je rekao da je jedan od zadataka Ruskog istorijskog društva, koje je obnovljeno pre dve godine, proširivanje saradnje Srbije i Rusije kroz važan element istorije naših zemalja.

Nariškin se takođe zahvalio srpskoj javnosti na njenom stavu prema krizi u Ukrajini, za koji je naveo da je identičan stavu Rusije.

"U Kijevu su radikali organizovali puč i sada prete narodu na jugoistoku zemlje samo zato što zna svoju istoriju i želi da govori svojim jezikom", rekao je Nariškin na otvaranju okruglog stola u Rektoratu Beogradskog univerziteta.

Srbija neguje sećanje na Veliki rat

Podsetivši da se u ovoj godini obeležava 100-godišnjica izbijanja Prvog svetskog rata, Nariškin je konstatovao da se u Srbiji veoma neguje sećanje na taj rat, kako na nivou države, tako i u javnosti.

"Međutim, postoji tendencija da se odgovornost prenese sa agresora na žrtve", ukazao je Nariškin.

Prema njegovim rečima, Srbija i Rusija su u julu 1914. godine predlagale varijante mirnog rešenja tog sukoba, ali se to nije prihvatilo, a kasnije se i prećutalo, ali postoje dokumenta o tome koje će ruska delegacija, kako je rekao, predati srpskim arhivistima.

On je rekao i da Rusija 1914. nije mogla da postupi drugačije nego da stane na stranu Srbije.

Govoreći o agresiji NATO protiv Jugoslavije 1999. godine, Nariškin je rekao da je to potreslo ruski narod i da je to "istorijsko sećanje koje nikada neće biti zaboravljeno".

Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih i bivši ministar spoljnih poslova u Miloševićevoj vladi, ocenio je da poseta ruske delegacije Srbiji produbljuje vekovno prijateljstvo, savezništvo i razumevanje dve zemlje.

Kako je ocenio, u toku je revizija istorije Prvog i Drugog svetskog rata, koju ne treba dozvoliti jer ona ima opasne posledice.

Jovanović je predložio da Zajednica ruskih istoričara, predvođena Nariškinom, osnuje u Beogradu svoje predstavništvo čiji bi zadatak bio da proširuje saradnju istoričara Srbije i Rusije, što je Nariškin podržao.

Drugog dana posete, predsednik Državne dume Rusije će u hotelu "Hajat" otvoriti forum "Balkanski dijalog 2014" na kojem će biti reči o poukama svetskih ratova za međunarodnu bezbednost i međunarodnu saradnju, kao i o uspostavljanju uzajamnog poverenja i dijaloga u svojstvu preduslova za izlaz iz globalnih kriza.

Predsednik Ruske dume je položio vence na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda, na spomenike ruskim i srpskim vojnicima - junacima Prvog svetskog rata na Novom groblju i na Spomenik žrtvama NATO bombardovanja 1999. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се