Читај ми!

Godišnjica Briselskog sporazuma

Pre tačno godinu dana, premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači potpisali su Briselski sporazum. Zaničnici Evropske unije ocenili su taj 19. april istorijskim danom za odnose Srbije i Kosova, ceo Zapadni Balkan i celu Evropu.

Resorni ministar Aleksandar Vulin kaže da su Vlada i Srbi sa Kosova uradili sve što sprazum predviđa. Međutim, potpuna primena dogovorenog zavisi od Prištine i međunarodne zajednice.

Primena sporazuma ne teče ništa lakše od pregovora o njemu. Od 15 tačaka koliko sadrži, tek nekoliko je u potpunosti, ili delimično realizovano.

"Sve što smo dogovorili mi smo ispunili. Izbori su spovedeni i izabrani su gradonačelnici u skladu sa zakonom", kaže ministar Aleksandar Vulin.

Početak teksta ovog dokumenta, međutim, odnosi se na formiranje Zajednice srpsih opština, a tu za sada nema pomaka. Ostalo je da se definiše Ustav zajednice, finansiranje i prenos ovlašćenja sa centralne vlasti u Prištini.

Vulin kaže da ne očekuje da niko ne koristi sporazum ni ono što iz sporazuma proizilazi za otežavanje života Srima sa Kosova i Meotohije ni državi Srbiji u evropskim integracijama ni na bilo koji drugi način.

"Očekujem da niko protiv nas ne koristi spremnost na kompromis zarad života Srba na Kosovu. Očekujem da međunarodna zajednica to ceni i da se aktivno uključi u rešavanje svih problema", poručuje Vulin.

Član delegacije Prištine u Briselu i savetnik kosovskog premijera Driton Lajci ocenio je za Tanjug da su skromna očekivanja od dijaloga prevaziđena, da je to doprinelo boljem razumevanju dve strane, ali i da očekuje da dijalog omogući krajnji cilj, članstvo u EU.

Lajci kaže da je cilj dijaloga bio pre svega da dve zemlje koje žele da postanu članice EU imaju normalne susedske odnose.

"Zato se pregovara, zbog ambicije zvane EU, pre svega, koja treba da donese direktnu korist za obe zemlje. Činjenica je, međutim, da Kosovo i Srbija nisu još "otvorile sve karte u nameri da pregovaraju kao dve susedne zemlje", ističe Lajci.

Delegacije Beograda i Prištine do sada su se u Briselu sretale 23 puta. Posrednica u razgovorima, visoka predstavnica za spoljnu politiku EU, Ketrin Ešton ocenila je nedavno da ovaj dijalog treba da bude uzor za ceo region.

Prema najavama, dijalog se neće zaustaviti, ali će se pregovarači promeniti. Kako je nedavno izjavio premijer u tehničkoj Vladi Dačić, razgovori će se i u buduće voditi na premijerskom nivou.

Ko će mu pomagati, kako je rekao, odlučiće predsednik nove vlade.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво