Читај ми!

Janjić: Postignut koristan dogovor u Briselu

Srpske sudije će moći da optiraju na Kosovu, a problem koji će Srbija morati da reši jeste finansiranje onih sudija koji ne mogu da budu zaposleni, kaže politički analitičar Dušan Janjić za RTS. Bolje da glavni pregovarač u Briselu ne bude političar, već tehnički pregovarač, ocenjuje Janjić.

Politički analitičar Dušan Janjić ocenjuje da je u Briselu postignut koristan dogovor Beograda i Prištine kada je reč o pravosuđu, pri čemu je svaka strana morala da popusti.

"Mislim da je to dobro, jer jedno pitanje koje je bilo otvoreno tri godine je deblokirano i stavljeno u onu fazu potvrđivanja i izvršavanja", rekao je Janjić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Sudovi na severu Kosova i Metohije radiće po kosovskim zakonima, a apelacioni sud nalaziće se u Prištini. Janjić ističe da građani koji se žale na presudu, ne mogu doći u Beograd da se žale, već u Sud za ljudska prava u Strazburu.

"Sudije će plaćati budžet Kosova", kaže Janjić i upozorava da postoji problem koji Srbija mora da preuzme, a to je finansiranje drugog dela sudija koji ne mogu da budu zaposleni. Sudije i tužioci po zakonima Srbije mogu da dođu da rade u Srbiju, rekao je Janjić.

Srpske sudije će imati isti status kao i sve druge sudije, s tim što će prema Briselskom sporazumu i Ustavu Kosova raditi tamo gde ima Srba i radiće na svom jeziku. "To malo ograničava kretanje", kaže Janjić ali napominje da oni mogu biti premešteni.

Janjić ističe da je otklonjena glavna dilema kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih optšina, a to je da će se ZSO formirati iz dva dela, što je bila ideja severnih opština.

"Sugestija je da se zakoni usklade sa zakonima Kosova, što nije moguće jer su 25. maja izbori na Kosovu", podseća Janjić i ukazuje da će stoga usklađivanje doći na dnevni red u septembru ili oktobru.

Jako je dobro što su srpski poslanici blokirali rad kosovske skupštine, rekao je Janjić.

"Mogli bi samo da izazovu da vlada padne, što je neprijatno za vladu koja je i mislila da se raspusti. Očekujem da će se naći kompromis i da će se korigovati sadašnji predlog vlade koji smanjuje broj poslanika Srba na 10, mislim da će maksimum biti 15", rekao je Janjić.

Stav Srbije, kada je u pitanju neuvođenje sankcija Rusiji će postati zvaničan stav kada se konstituiše vlada, kaže Janjić i ističe da taj stav sve zadovoljava.

Ketrin Ešton je najviše interesovalo da li će nova vlada nastaviti evropski put, završavati dogovore i implementirati ih, a potvrdu toga je dobila od vicepremijera Aleksandra Vučića.

Neće se menjati format dijaloga u Briselu, kaže Janjić, koji smatra da je bolje da glavni pregovarač ne bude političar, već tehnički pregovarač.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво