Ešton: Srbija ispunila sve uslove

Srbija ispunila sve uslove za otvaranje pregovora o pridruživanju EU, navodi se u izveštaju koji će Ketrin Ešton prezentovati u utorak šefovima diplomatija zemalja članica. Premijer Dačić očekuje da Evropski savet ove sedmice donese odluku o otpočinjanju pregovora. Aleksandar Vučić kaže da je Eštonova u izveštaju odredila dva datuma.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je da je Srbija  ostvarila impresivan napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom i vreme je da se otvore pregovori o pridruživanju sa Evropskom unijom.

"Već sam prenela Savetu ministara koliko sam impresionirana napretkom u normalizaciji", rekla je Ešton novinarima nakon prvog dana sastanka Ministarskog saveta u Briselu.

"Kada se pogleda šta je postignuto, vidi se da smo otišli dalje i dublje nego što sam mislila da je moguće", rekla je Eštonova.

Ešton je izjavila da se sada radi na primeni "finih detalja" u vezi sa primenom briselskog sporazuma u oblasti pravosuđa.

"Rekla sam ministrima da treba da ispunimo ono što smo obećali i krenemo sa međuvladinom konferencijom sa Srbijom", navela je Ešton na konferenciji za štampu.

Visoka predstavnica će, drugog dana sastanka, i zvanično preneti ministrima izveštaj o napretku o primeni briselskog sporazuma, a tekst tog izveštaja Tanjug je već objavio.

Izveštaj Ketrin Ešton

Ketrin Ešton izvestiće šefove diplomatija EU da je Srbija ispunila sve uslove potrebne za otvaranje pregovora o pridruživanju i pozvala ih da počnu pregovore, saznaje Tanjug iz ekskluzivnog uvida u tekst izveštaja.

"Kao što sam već učinila prošlog juna, i kao što ovaj izveštaj pokazuje, danas vas pozivam da priznate da su ispunjene sve bitne tačke aprilskog (Briselskog) sporazuma", piše u govoru koji je Eštonova pripremila za sutrašnji sastanak Saveta za opšte poslove u Briselu.

"Ako se slažete s ovom konstatacijom, nadam se da ćete se složiti da prvom međuvladinom konferencijom zvanično otvorite pregovore sa Srbijom najkasnije u januaru 2014", poručuje Eštonova.

U pet stranica dugačkom dokumentu u kome se opisuje napredak u primeni Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Eštonova do detalja opisuje sve što je dosada postignuto u nizu oblasti, počevši od održavanja lokalnih izbora do policije i funkcionisanja Integrisanih prelaza na administrativnoj liniji.

Kada je reč o pravosuđu, u vezi sa kojim predsednik Vlade Srbije prošlog petka nije uspeo da se dogovori sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Eštonova kaže da je "ima još posla povodom suda u području Mitrovice i ustanovljavanja tačnog broj pravosudnih kadrova u tom sudu".

"Na Kosovu će postojati jedan Vrhovni i Apelacioni sud, a u Mitrovici jedan Osnovni sud i osnovni tužilac, čime će pravosudni kadrovi kosovskih Srba prvi put biti integrisani u kosovsko pravosuđe za sva vremena", piše u dokumentu.

"Iz gore navedenog je jasno da je Srbija ispunila sve ključne obaveze, pogotovo time što je prihvatila jedan Osnovni sud i jednog osnovnog tužioca za područje Mitrovice", kaže visoka predstavnica.

"Da li sve ovo znači da je posao gotov, a slučaj zatvoren? Naravno da ne", poručiće sutra Eštonova ministrima, uz konstataciju da se normalizacija ne dešava preko noći i da je potrebno vreme da se ceo aprilski sporazum "svari".

Nastaviću da sa obema stranama radim na daljem razvoju ovog procesa, kaže se na kraju pripremljenog govora.

Pred sutrašnji odlučujući sastanak nema previše otvorenih pitanja među zemljama članicama, ali ipak se očekuje da bi rasprava mogla dugo da potraje. Litvanija, kao predsedavajuća i dalje se zalaže za prvu međuvladinu konferenciju u decembru, ali Nemačka je do sada stavljala do znanja da ona ne može biti pre januara.

"Srbija je učinila napor bez presedana u prethodnim nedeljama u dijalogu sa Kosovom i za to zaslužuje priznanje", kaže šef holandske diplomatije Frank Timermans.

Osim datuma, sporna je rečenica u pregovaračkom okviru po kojoj dijalog Beograda i Prištine treba da vodi "punoj normalizaciji" i to u formi "pravno obavezujućeg dokumenta".

Zemlje koje ne priznaju Kosovo i druge članice su protiv ovakve odrednice, dok Nemačka, Velika Britanija i Holandija insistiraju na njima. Kao kompromis, litvansko predsedništvo nudi formulaciju "delotvorna" ili "sveobuhvatna" umesto "pune" normalizacije.

U tekstu pregovaračkog okvira nije dogovoreno ni da li će nomalizacija biti isključivo deo poglavlja 35 ili će po potrebi biti razmatrana i u svim drugim poglavljima. Kompromisna formulacija litvanskog predsedništva je da će normalizacija biti "pre svega" tretirana u poglavlju 35.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво